Ovo je tako dobro: Kako da spremite MEKANE KIFLICE k'o duša
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookNaša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
podeli vest:
Popularni kulinarski portal Taste Atlas objavio je listu 100 najboljih torti Evrope – i dobre vesti stižu za ljubitelje domaćih slatkiša! Na ovoj prestižnoj listi našle su se i tri poslastice iz Srbije, potvrđujući da naša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima torti.
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookBilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
16.10.2024
GurmanlookNa 29. mestu nalazi se legendarna Reforma torta, poznata po savršenom spoju čokolade, oraha i bogate kreme. Neposredno iza nje, na 31. mestu, zasijala je Vasina torta, omiljena starinska poslastica sa ukusom tradicije. I kao šlag na tortu, lenja pita je zauzela 72. mesto. Iako je kod nas više smatramo kolačem nego tortom, očigledno je da je osvojila i međunarodne sladokusce!
Vasina torta
Foto: Youtube PrintScreen/Deda Miletova Kuhinja
Još zanimljivije je da Italijani briljiraju – čak tri torte iz prvih deset mesta dolaze upravo iz ove gastronomske velesile. Evo ko je zauzeo vrh ove slatke liste:
Sernik, Poljska
Kladkaka, Švedska
Valaški frgal, Češka
Medovik, Rusija
Baskijski čizkejk, Španija
Kaprese, Italija
Pão de Ló de Ovar, Portugalija
Tenerina, Italija
Savoia, Italija
Dakuois, Francuska
Lenja pita
Foto: Shutterstock
Zahvaljujući ovoj listi, naše torte dobile su zasluženi trenutak na evropskoj sceni. Dakle, sledeći put kada budete pravili Reformu ili Vasinu tortu, znajte da pripremate ono što je nabolje!
BONUS VIDEO:
Ako želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookKada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookVreme je da se lagano pripremimo za kuvanje džema koji, kako kažu, je najbolji sastojak za palačinke
14.10.2024
GurmanlookJelo koje je savršeno za svaki dan, a priprema ne iziskuje mnogo truda.
15.10.2024
GurmanlookDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar