LAZANJE sa mlevenim mesom: Slojevi sreće za svaki zalogaj!
Ako želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
podeli vest:
Pečenje mesa u tiganju ponekad može delovati kao ozbiljna kulinarska akrobacija. Svi smo bar jednom izvukli komad mesa koji je tvrd i suv, umesto da je sočan i pun ukusa. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova i saveta kako da svaki put postignete savršen rezultat. Evo male škole sočnog mesa – jer, kako kažu, ljubav ulazi na usta!
Ako želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookKlinički znaci nakon akutnog i hroničnog izlaganja formetanatu kod pacova bili su smanjena telesna težina
02.10.2024
Čuvarkuća1. Birajte pravo meso
Za sočno pečenje, važno je odabrati odgovarajući komad. Svinjski vrat, pileći batak, biftek ili teleći kotlet odlični su kandidati za tiganj jer sadrže više masnoće, koja pomaže u zadržavanju sočnosti. Izbegavajte suvlje delove, poput pilećih prsa, osim ako ih prethodno ne marinirate.
2. Meso mora biti na sobnoj temperaturi
Ako meso pečete direktno iz frižidera, spolja će se prepeći pre nego što se unutra dovoljno zagreje. Uvek ga izvadite najmanje 30 minuta pre pečenja, kako bi postiglo sobnu temperaturu.
Foto: Pixabay.com
3. Dobro osušite meso pre pečenja
Kuhinjski papir je vaš saveznik! Suvo meso stvara zlatno-smeđu koricu koja zadržava vlagu unutra. Ako meso pečete vlažno, para će onemogućiti formiranje hrskave spoljašnjosti.
4. Tiganj mora biti vreo
Zagrejte tiganj dok ne postane „kao lav“ – masnoća (ulje ili maslac) treba da se zacakli. Vreo tiganj će stvoriti onu čarobnu koricu na mesu, koja sprečava da sokovi iscure tokom pečenja.
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookBilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
16.10.2024
Gurmanlook5. Ne pretrpavajte tiganj
Meso voli prostor! Ako nagurate previše komada u tiganj, temperatura će pasti i meso će početi da se kuva umesto da se peče. Pečenje u serijama daje mnogo bolje rezultate.
6. Okrenite samo jednom
Vežbajte strpljenje! Jedan okret je dovoljan – ne igrajte se previše sa mesom u tiganju, jer svaki kontakt s alatom može poremetiti proces karamelizacije i otpuštanje sokova.
7. Dodajte masnoću i arome pri kraju
U poslednjim minutima pečenja ubacite komad maslaca, beli luk ili grančicu timijana u tiganj. Prelijte meso tom aromatičnom masnoćom dok se topi, i dobićete sočnost uz bogat, slojevit ukus.
Foto: Pixabay.com
8. Ostavite meso da „odmori“
Nakon pečenja, meso ostavite da odstoji nekoliko minuta pre sečenja. Ovo omogućava da se sokovi preraspodele unutar mesa, pa neće iscuriti pri prvom rezu.
Zaključak: Čarolija je u detaljima
Savršeno sočno meso nije nauka već umetnost! Prava temperatura, dovoljno vremena za odmor i malo ljubavi – i svaki komad će biti mekan i ukusan. Pa sledeći put kad neko kaže „Bilo je tvrdo“, samo se nasmešite i poslužite im ovaj vodič. Kladimo se da će promisliti dva puta pre nego što opet komentarišu vašu kuhinju!
BONUS VIDEO:
Kada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookIde vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
GurmanlookLako se priprema, recept je jednostavan, a potpuno je zdrava
19.09.2024
GurmanlookJelo koje je savršeno za svaki dan, a priprema ne iziskuje mnogo truda.
15.10.2024
GurmanlookDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar