Jesen stigla, DUNJO moja: Spremite čuveno SLATKO kako su naše bake to umele
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookKlasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
podeli vest:
Nema ništa bolje od komada savršeno pohovane piletine – hrskava korica koja pucketa pod zubima i sočno meso koje se topi u ustima. Pohovana piletina je klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost. Donosimo vam detaljan recept i nekoliko tajni koje će vam pomoći da svaki put dobijete savršeno hrskavu i ukusnu pohovanu piletinu.
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookNaša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
GurmanlookSastojci:
1 kg pilećeg mesa (bataci, karabataci, fileti)
2 šolje brašna
2 šolje prezli (po mogućstvu panko prezle za dodatnu hrskavost)
1 šolja kukuruznog brašna (za dodatnu hrskavost)
2 jaja
1 šolja mleka
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica paprike
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica luka u prahu
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica sušenog timijana
Ulje za prženje
Priprema:
Korak 1: Priprema pilećeg mesa
Pileće meso operite i osušite papirnim ubrusom. Ako koristite batake ili karabatake, možete ih ostaviti cele ili ih preseći na manje komade radi lakšeg prženja. Filete pilećih prsa isecite na tanke trake.
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookKorak 2: Mariniranje
U velikoj posudi umutite jaja i mleko. Dodajte so, biber, papriku, beli luk u prahu, luk u prahu, origano i timijan. Umešajte pileće meso u ovu smesu i ostavite da se marinira najmanje 30 minuta, a idealno nekoliko sati ili preko noći u frižideru. Mariniranje ne samo da dodaje ukus mesu, već pomaže i da piletina bude sočna.
Korak 3: Priprema za pohovanje
Pripremite tri posude: u prvu stavite brašno, u drugu smesu prezli i kukuruznog brašna, a u treću preostalu marinadu (mleko i jaja).
Korak 4: Pohovanje
Zagrejte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na temperaturi od oko 175°C. Piletinu prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u smesu jaja i mleka, a potom u smesu prezli i kukuruznog brašna. Pazite da svaki komad mesa bude ravnomerno prekriven.
Korak 5: Prženje
Pohovanu piletinu pažljivo spuštajte u vruće ulje. Pržite je dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava, oko 8-10 minuta po strani, zavisno od veličine komada. Nemojte pretrpavati tavu kako bi se piletina pržila ravnomerno i postigla maksimalnu hrskavost.
Korak 6: Ocediti i servirati
Izvadite prženu piletinu iz ulja i stavite je na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće. Poslužite odmah, dok je piletina još topla i hrskava.
Saveti za najbolju pohovanu piletinu:
Dvaput pohovanje: Za dodatnu hrskavost, piletinu možete pohovati dvaput. Nakon prvog pohovanja, pustite da se malo ohladi, a zatim ponovite proces..
Temperatura ulja: Održavanje pravilne temperature ulja je ključno. Ako je ulje previše vruće, piletina će pregoreti spolja pre nego što se isprži iznutra. Ako je ulje previše hladno, piletina će upiti previše ulja i biti masna.
Uživajte u svom obroku i ponosno služite ovu hrskavu pohovanu piletinu porodici i prijateljima.
BONUS VIDEO:
Ako nemate ideju za subotnju ručak, ovo je zaista pravi izbor i nećete pogrešiti
19.10.2024
GurmanlookKada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
GurmanlookNeki je zovu lažna pica, neki čamac, ali je sigurno da će vam se ovaj istočnjački specijalitet svideti
20.10.2024
GurmanlookRumunija, koja je članica NATO-a, podigla je dva borbena aviona kako bi nadgledali napad iz vazduha
pre 1 minut
SvetPotraga je počela nakon što je majka devojčice policiji sama dojavila da je sa njom u rukama ušla u nabujalu reku
pre 19 minuta
RegionPolarni vrtlog nikad nije bio jači, u atmosferi je haos, a od ovaj datum je ključan
pre 26 minuta
SrbijaUzrok požara još uvek nije poznat, a istražitelji trenutno ispituju spaljeni teren u potrazi za mestom odakle je požar počeo da se širi
pre 35 minuta
SvetVozaču koji je na nju naleteo određeno je zadržavanje do 48 sati
pre 41 minut
HronikaPoslednji dani zimskog raspusta za osnovne i srednje škole, kraj radne nedelje, a ujedno i počtak vikenda mogu usloviti pojačan saobraćaj
pre 1 sat
SrbijaDa li je ovo glavna briga Vladimira Zelenskog?
pre 1 sat
SvetIsključenja u sve tri beogradske opštine trajaće u intervalima od 08 do 14 časova
pre 1 sat
BeogradImali smo čast da, na godišnjicu smrti, prvi put za medije o nepoznatim detaljima života slavnog košarkaša govori njegov najbolji prijatelj
pre 1 sat
SudbineOliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred prostorija svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice, sa šest hitaca u leđa
pre 23 sata
SudbineVelika želja za promenama inspirisala je bračni par Marković da pokrene neobičan biznis
15.01.2025
ReportažaDr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, napisao je autorski tekst na temu sankcija NIS i odnosa Rusije i Srbije.
15.01.2025
KolumnaŽeljko Ražnatović ubijen je 15. januara 2000. godine, a ovaj događaj bio je jedan od najispraćenijih u novijoj istoriji Srbije
15.01.2025
SudbineNa svojim leđima nosila je izazove prijateljstva, braka sa veoma bolesnim mužem, probleme Pozorišta na Terazijama...
14.01.2025
SudbineKejt se potom ponovo osvrnula na svoju borbu
14.01.2025
SudbineNa Srpsku novu godinu 14. januara 2001. kad je planina bila bez lišća, Koraća konačno uspevaju da opkole
14.01.2025
Sudbine
Ostavite komentar