Showtime > Display

Optužili ga za SMRT GLUMACA: Reditelj završio na sudu zbog OZLOGLAŠENOG HORORA

Optužbe su odbačene pošto je doveo navodno mrtve glumce u sud, ali je zajedno sa pokroviteljima filma osuđen za okrutnost prema životinjama

Izvor: K1info

01/01/2023 > 15:24

podeli vest:

Optužili ga za SMRT GLUMACA: Reditelj završio na sudu zbog OZLOGLAŠENOG HORORA
Foto: Youtube PrintScreen/FermataSpettacolo


Ruđero Deodato, reditelj ozloglašenog horor filma "Cannibal Holocaust" iz 1980, preminuo je u 83. godini. Italijanski mediji objavili su da je umro u četvrtak.

Deodato je imao dugu filmsku karijeru i oprobao se u različitim žanrovima, ali je ostao najpoznatiji po svom gnusnom horor filmu koji je zabranjen u više zemalja, dovevši čak do optužnice za ubistvo glumaca.

Nasilje nad životinjama

"Cannibal Holocaust" takođe je bio pionir pseudodokumentarnog žanra "pronađenog snimka" - navodno je to bio snimak ekspedicije američke filmske ekipe iz amazonske džungle. Film je postao ozloglašen po stvarnom nasilju nad životinjama, uključujući ubistva majmuna i koatija (sisari iz porodice rakuna), kao i prikaza ekstremnog nasilja i mučenja.

Foto: Youtube PrintScreen

Kadar iz filma "Cannibal Holocaust"

Ubrzo po objavljivanju u Italiji, film je zaplenjen a Deodato optužen za opscenost i ubistvo nakon što se u članku navodi da su neke od smrti u filmu bile stvarne. Optužbe za ubistvo odbačene su pošto je Deodato doveo navodno mrtve glumce u sud, ali su on i pokrovitelji filma osuđeni za okrutnost prema životinjama - presuda koja je ukinuta 1984.

Dospeo na ozloglašenu listu

U Velikoj Britaniji, Cannibal Holocaust ušao je na ozloglašenu listu "video gadosti". Pošto je objavljen na kućnom videu 1982. godine,  film je zabranjen posle donošenja Zakona o video snimcima 1984. godine. Naposletku je objavljen sa izbačenih pet minuta 2001. godine, a deset godina kasnije izdat je u integralnoj verziji, osim scena smrti životinja u trajanju od 15 sekundi.

Govoreći za Guardian 2011. godine, Deodato, koji je stekao nadimak  "Gospodin Kanibal", opravdavao je scene okrutnosti prema životinjama.

- U mladosti, provodio sam dosta vremena na selu blizu životinja i stoga često viđao trenutak njihove smrti… Smrt životinja, iako nepodnošljiva - posebno za današnji urbani način razmišljanja - uvek se dešavala da bismo nahranili filmske likove ili ekipu, kako u priči tako i u realnosti - rekao je reditelj.

Foto: Youtube PrintScreen

Ruđero Deodato

Deodato je u intervjuu takođe rekao da je film inspirisan iskustvom Italije sa terorizmom 1970-ih.

- Bilo je to vreme Crvenih brigada. Svake večeri na TV-u bile su slike ubijanja ili sakaćenja ljudi. Ne samo ubistva nego i neke izmišljotine. Povećavali su senzacionalizam vesti samo da bi šokirali ljude.

Oprobao se u različitim žanrovima

Rođen u južnom italijanskom gradu Potenci, Deodato je radio kao asistent reditelja na nizu italijanskih filmova tokom 60-ih, uključujući kultne vesterne Serđa Korbučija "Django" i "Ringo and His Golden Pistol". Zatim je sam postao reditelj, snimajući komedije, kriminalističke filmove i mjuzikle, uključujući policijski triler iz 1976. "Live Like a Cop, Die Like a Man", horor film "The Last Cannibal World" iz 1977., pre nego što se upustio u "Cannibal Holocaust".

Deodato je posle ovog filma dodao još jedno ostvarenje na listu "video gadosti" - u pitanju je triler "The House on the Edge of the Park", isnpirisan delom "Last House on the Left" Vesa Krejvena. Posle toga su usledili filmovi kao što je slešer "Body Count" sa veteranom američkog glumišta Čarlsom Napijerom i erotski horor "The Washing Machine".

Deodato se pojavio u kameo ulozi u američkom hororu "Hostel Part II", igrajući, sasvim prikladno, kanibala.

 

Ostavite komentar