Showtime > Celebrity

NIKO KAO KOBI: Legendarni košarkaš je JEDINA OSOBA koja je OSVOJILA zlatnu olimpijsku medalju i Oskara

Dostignuća u košarci nisu bila dovoljna za Brajanta koji je tokom 90. dodele Oskara dobio nagradu za animirani film "Dear Basketball"

Izvor: K1info

10/06/2023 > 21:25

podeli vest:

NIKO KAO KOBI: Legendarni košarkaš je JEDINA OSOBA koja je OSVOJILA zlatnu olimpijsku medalju i Oskara
Foto: Youtube PrintScreen/Oscars


Nagrade ne predstavljaju vrhunac karijere pojedinca - dovoljno je podsetiti se da Stenli Kjubrik nikada nije osvojio Oskara, Gremi je zauvek izmakao Tupaku, a Rodžer Federer se povukao bez zlatne olimpijske medalje među svojim trofejima, ali se svaki od njih smatra ikonom u svom profesionalnom polju.

Postoje zvezde u industriji zabave koje su EGOT pobednici, što se odnosi na pojedince koji su uspeli makar jednom da osvoje Emi, Gremi, Oskara i Toni nagradu. Odajući počast ljudima koji su ovladali televizijom, muzikom, filmom i pozorištem, ovaj podvig je postigla samo šačica, a na listi od njih osamnaest nalaze se i Džon Gilgud, Odri Hepbern, Mel Bruks, Vajola Dejvis, Dženifer Hadson, Džon Ledžend i Vupi Golberg.

Pored toga, bilo je posebno fascinantnih pojedinaca koji su osvojili Oskara i Nobelovu nagradu: jedine dve osobe koje su imale ovaj izuzetan podvig su muzičar Bob Dilan i dramaturg Džordž Bernard Šo.

Osvajanje Nobelove nagrade i Oskara može se činiti potpuno u suprotnosti jedno sa drugim, ali to se ne može porediti sa dostignućem osvajanja zlatne medalje na Olimpijadi i osvajanja Oskara, što je podvig koji je postigao samo jedan legendarni američki sportista.

Bilo je to 2008. godine kada je američki košarkaš Kobi Brajant odneo svoju prvu zlatnu medalju, osvojivši je na Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu, četiri godine pre nego što je ponovio podvig tokom Igara u Londonu. Godine 2012. osvojio je zlato zajedno sa legendarnim timom pojedinaca mađu kojima su bili Lebron Džejms, Kevin Durent, Karmelo Entoni, Kris Pol, Deron Vilijams i Tejšon Prins.

Međutim, dostignuća u košarci nisu bila dovoljna za Brajanta koji je tokom 90. dodele Oskara održane 4. marta 2018. kući poneo nagradu za animirani kratki film koji je napisao i producirao. Zasnovan na istoimenoj Brajantovoj poemi iz 2015. godine, "Dear Basketball" je bila emotivna počast njegovom vremenu u sportu, koja je na kraju postala dirljiva oda životu i nasleđu zvezde koja je tragično izgubila život 2020. godine.

Nagradu je podelio sa rediteljem Glenom Kinom, koji je najpoznatiji po svom radu na više Diznijevih animiranih filmova, uključujući "Lepoticu i zver" iz 1991, "Tarzana" iz 1999 i "Zapetljane" iz 2010.

Govoreći o saradnji sa Brajantom i trijumfu na dodeli Oskara, reditelj se prisetio:

- On to nije očekivao... Ali trebao je. Mislim da ga je stvarnost potpuno zaslepila. Dakle, samo se sećam tog trenutka - kako sam ga naterao da ode i kako smo izašli zajedno - bio sam tako ponosan što sam učestvovao u jednoj neverovatnoj karijeri.

Ostavite komentar