Vesti > Svet

Predlog uključuje TRAJNI PREKID VATRE! Evo od ČEGA SE SASTOJI potencijalni DOGOVOR HAMASA I IZRAELA!

Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio taj sporazum

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

06/05/2024 > 21:00

podeli vest:

Predlog uključuje TRAJNI PREKID VATRE! Evo od ČEGA SE SASTOJI potencijalni DOGOVOR HAMASA I IZRAELA!
Foto: K1info/Freepik/Shutterstock


Egipatsko-katarski predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze na koji je pristala palestinska militantna grupa Hamas uključuje tri faze, od kojih je jedna trajni prekid vatre, prenela je Al Džazira.

Prema predlogu, svaka od tri faze trajala bi 42 dana: primirje bi počelo u prvoj fazi, koja bi uključivala povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, koji Izrael koristi kako bi podelio Pojas Gaze na severni i južni deo.

Nakon toga bi, u okviru druge faze, nastupio trajni prekid vojnih i neprijateljskih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze.

U trećoj fazi došlo bi do prekida blokade palestinske enklave.

Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio taj sporazum.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

Šef grupe Ismail Hanije obavestio je premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se na saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je pristao izrael.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa "lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor", i dodao da je  primirje na koje je Hamas pristao "ublažena" verzija egipatskog predloga koji je uključivao "dalekosežne" zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. 

Značajan deo razgovora Bajdena i Netanijahua bio je posvećen naporima da se postigne dogovor o primirju, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca.
 

Ostavite komentar