Showtime > Celebrity

U susret Oskarima: NAJBOLJI REDITELJ 2003. nije prisutvovao ceremoniji zbog OPTUŽBE ZA SILOVANJE

Roman Polanski se suočio sa više tačaka optužnice 1977., a kada je čuo da bi mogao biti osuđen na 50 godina - pobegao je u Francusku

Izvor: K1info

23/02/2023 > 19:46

podeli vest:

U susret Oskarima: NAJBOLJI REDITELJ 2003. nije prisutvovao ceremoniji zbog OPTUŽBE ZA SILOVANJE
Foto: Youtube PrintScreen/RTS - Radio Télévision Suisse


Film "Pijanista" (The Pianist) u kojem je glavnu ulogu tumačio Ejdrijen Brodi, upoznao je gledaoce sa jervrejskim muzičarem Vladislavom Špilmanom, koji pokušava da preživi u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata. Zasnovan na Špilmanovim memoarima, film je režirao Roman Polanski - kontroverzni sineasta koji je potpisao neke od čuvenih ostvarenja kao što su "Kineska Četvrt" (Chinatown) i "Rozmarina beba" (Rosemary's Baby).

U konkurenciji za najboljeg reditelja te 2003. godine pored Polanskog bili su Stiven Daldri sa filmom "The Hours", Pedro Almodovar sa "Talk to Her", Rob Maršal sa mjuziklom "Chicago" i Martin Skorseze sa ostvarenjem "Gangs of New York".

U iščekivanju ceremonije dodele nagrade, žrtva Romana Polanskog, Samanta Gejmer, izrazila je podršku ocenjivanju reditelja na osnovu umetničkih zasluga, a ne njegovih prošlih dela.

Pobegao iz zemlje

Gejmer je te 1977. imala 13 godina, a Polanski, koji je tada imao 44, rekao je njenoj majci kako želi da je slika za francuski časopis na foto sesiji u Los Anđelesu. Međutim, Romanski joj je dao šampanjac i lek koji izaziva pospanost, a zatim je imao seks sa njom u kući u ulici Malholand Drajv u Los Anđelesu.

"To ni na koji način nije bio seks sa pristankom", napisala je Gejmer u članku pred dodelu nagrada. "Više puta sam rekla ne, ali on to nije prihvatio kao odgovor. Bila sam sama i nisam znala šta da radim. Bilo je zastrašujuće i, gledajući unazad, veoma jezivo."

Foto: YLos Angeles Police Department, Public domain, via Wikimedia Commons

 

Polanski je uhapšen i optužen po više tačaka, i sproveden u obezbeđenu ustanovu zbog psihijatrijske procene. Naposletku, okružni tužilac i advokati obe strane postigli su sporazum čiji su uslovi uključivali odbacivanje pet ozbiljnijih optužbi u zamenu za priznavanje stupanja u seksualne odnose sa maloletnom osobom, kao i da će biti osuđen na vreme koje je već odslužio. Međutim, neposredno pre izricanja presude, prvostepeni sudija nagovestio je da se predomislio i da bi mogao osuditi Polanskog na 50 godina. Reditelj je posle ovog saznanja pobegao u Francusku.

Izbačen sa Akademije

Pošto više nije smeo da se vrati u Sjedinjene Države, Polanski nije prisustvovao ceremoniji, a kada je njegovo ime pročitano, pozdravljen je od strane prisutnih aplauzom.

Scenarista filma, Ronald Harvud, rekao je: - Roman Polanski zaslužuje nagradu. On je sjajan reditelj i divan kolega.

Polanski je navodno očekivao da će mu nagrada biti šansa da se na neki način vrati u Holivud.

Tek 2018. godine Polanski je izbačen sa Akademije filmske umetnosti i nauke zbog krivične prijave protiv njega. Njegove žalbe na ovu odluku nisu prihvaćene.

 

Ostavite komentar