Showtime > Celebrity

U susret Oskarima: AMERIČKI RASISTI umalo da ne dodele zlatnu statuu PRVOJ CRNKINJI dobitnici nagrade

U hotel Ambasador, glumici, tehnički, nije bilo dozvoljeno da uđe jer je to bio objekat "samo za belce"

Izvor: K1info

13/02/2023 > 19:52

podeli vest:

U susret Oskarima: AMERIČKI RASISTI umalo da ne dodele zlatnu statuu PRVOJ CRNKINJI dobitnici nagrade
Foto: MGM, Public domain, via Wikimedia Commons


U filmu "Prohujalo sa vihorom" (Gone with the Wind) igrale su takve glumačke veličine kao što su Klerk Gejbl, Vivijan Li, Olivija de Havilend, Lesli Hauard i - Heti Mek Danijel.

Ova epska priča o romansi, ratu i preživljavanju odigrava se tokom ere Građanskog rata. Film je izašao 1939, samo nekoliko godina pošto je objavljen roman Margaret Mičel o Skarlet O'Hari, Retu Batleru i životu u Džordžiji sredinom 19. veka.

Danas se film smatra problematičnim kada je u pitanju tema, govor i prikaz života na američkom jugu, ali "Prohujalo sa vihorom" tada je bio "najveći mural koji smo videli i najambiciozniji filmski poduhvat u spektakularnoj istoriji Holivuda". Takođe je jedan od filmova sa najvećom zaradom svih vremena.

Kontroverza na dodeli Oskara

"Prohujalo sa vihorom" imao je 13 nominacija za Oskara, uključujući dve za najbolju sporednu glumicu. Mek Danijel, koja igrala "Mami", pobedila je svoju koleginicu Oliviju de Havilend, kao i Džeraldin Ficdžerald (Wuthering Heights), Ednu Mej Oliver (Drums along the Mohawk) i Mariju Uspensku (Love Affair).

Mek Danijel je bila prva afroamerička glumica koja je osvojila Oskara, ali zamalo nije propustila svečanu ceremoniju.

Nagrade su dodeljivane u hotelu Ambasador, gde njoj, tehnički, nije bilo dozvoljeno da uđe jer je to bio objekat "samo za belce". Ona je prisustvovala samo zahvaljujući zalaganju producenta Dejvida O. Selznika. Kada su ona i njen pratilac napokon ušli, sprovedeni su do stola u zadnjem delu sale.

U svom govoru po dobijanju nagrade, Mek Danijel je između ostalog rekla:

- Uvek ću ga smatrati svetionikom za sve ono što ću možda uraditi u budućnosti. Iskreno se nadam da ću ostati ponos moje rase i filmske industrije - rekla je ona.

Heti Mek Danijel ima dve zvezde na Holivudskom bulevaru slavnih. Preminula je od raka dojke 26. oktobra 1952. Imala je 59 godina.

 

Ostavite komentar