Priče > Sudbine

Ditrih Matešić pio je 10 do 12 limenki RED BULLA DNEVNO i da - NIJE IZMISLIO ovaj energetski napitak

Milijarder je preminuo pre tri dana posle borbe sa teškom bolešću, ali mediji su i dalje puni natpisa o osnivaču i suvlasniku Red Bulla

Autor: K1info/index.hr

25/10/2022 > 13:53

podeli vest:

Ditrih Matešić pio je 10 do 12 limenki RED BULLA DNEVNO i da - NIJE IZMISLIO ovaj energetski napitak
Foto: Tanjug/AP Photo/Andreas Schaad, File


Austrijanac slovenskog porekla osnovao je  1984. godine Red Bull i pretvorio ga u jedan od najvećih i najprepoznatljivijih svetskih brendova. Red Bull je nastao pošto je Matešić početkom osamdesetih, na jednom od svojih poslovnih putovanja, na jugoistoku Azije naišao na tajlandsko energetsko piće Krating Daeng (crveni bik) koje je prodavao preduzetnik Čaleo Jovidija (preminuo 2012). 

On je potom udružio snage sa Čaleom, koji mu je otkrio recept, i preimenovavši napitak u Red Bull lansirao ga 1987. na austrijskom tržištu. Ditrih je prilagodio osnovnu recepturu tog azijskog pića zapadnjačkom ukusu za ulazak na evropsko tržište. Od njega je napravio najprodavanije energetsko piće na svetu, a u trenutku smrti imao je 49 odsto vlasništva Red Bulla.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jens Meyer, File

Ditrih Matešić prilikom osvajanja titule u Drugoj nemačkoj ligi sa timom RB Leipzig 2016.

U jednom od retkih intervjua, Ditrih je rekao da "svaki dan popije 10 do 12 limenki Red Bulla". Inače, slogan "Red Bull daje ti krila" zapravo je označavao Matešićevu strast za letenjem.

Bio je ljubitelj letenja i starih aviona. U svom hangaru u Salcburgu imao je 20-ak aviona, a među njima i bivši Titov avion DC-6.

Tužba zbog slogana

Ipak, njihov slogan "Red Bull daje ti krila" doneo im je i jednu tužbu, koja ih je koštala milione posle sudske nagodbe. Naime, jedan Amerikanac pokrenuo je tužbu protiv Red Bulla, žaleći se kako njega i mnoge druge taj slogan dovodi u zabludu, jer ti ovo energetsko piće zapravo - ne daje krila!

Red Bull je pristao da uplati u jedan fond 13 miliona dolara, kako bi izbegao masovnu sudsku tužbu. Isprva je plan bio da se naknada isplati svakome ko je limenku Red Bulla popio u vremenu od 1. januara 2002. do 3. oktobra 2014. godine. Korisnici bi dobili ili 10 dolara u gotovini ili Red Bullove proizvode u vrednosti od 15 dolara.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kerstin Joensson, File

Ditrih Matešić

Ali njegov svetski proboj ništa nije moglo da zaustavi. Mnogi su pokušali da konkurišu sa alternativnim, jeftinijim energetskim napitcima, ali Red Bull je neprestano beležio porast prodaje.

Stvorio šampionski tim Formule 1

Sredinom devedesetih godina Matešić je ušao u Formulu 1 u saradnji sa Sauberom, a u 21. veku progurao je Red Bull u svet ekstremnih sportova, što mu je donelo ogroman uspeh. Godine 2004. kupio je posrnulu ekipu Jaguara u Formuli 1 i pretvorio je u jednu od najuspešnijih u novijoj istoriji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gero Breloer, File

Sebastijan Fetel i Ditrih Matešić prilikom osvajanja titule 2010. godine

Od 2010. do 2013. sa Sebastijanom Fetelom osvojio je četiri uzastopna naslova svetskog prvaka, a 2021. i ove godine to je uspeo i sa Maksom Ferstapenom. Red Bull je ušao i u fudbal pa danas postoje Red Bull Salzburg, Red Bull Leipzig, Red Bull Bragantino, Red Bull Ghana i Red Bull New York, a ne postoji ekstremni sport u koji ta kompanija na neki način nije upletena.

Podsećamo, Ditrih Matešić, osnivač i suvlasnik Red Bulla, preminuo je u 79. godini posle borbe sa teškom bolešću.

"U ovakvim trenucima tuga nadmašuje sve druge osećaje. Ali tugu će uskoro zameniti zahvalnost za sve što je Ditrih napravio i omogućio drugim ljudima. Naš zadatak i odgovornost su da nastavimo da gradimo njegovo životno delo, i to u njegovom duhu", objavio je Red Bull svojim zaposlenima uz vest o Matešićevoj smrti.

 

 

 

Ostavite komentar