Priče > Sudbine

NE TRAJE SVE VEČNO i zato imajte svoje parče neba, i hleba - TAKO JE GOVORILA Gorica Nešović

Govorila je o našem društvu...o svemu što nas okružuje ali tako da je svi razumeju i da se u tim rečima prepoznaju

Autor: K1info/Direktno.rs

13/10/2022 > 23:09

podeli vest:

NE TRAJE SVE VEČNO i zato imajte svoje parče neba, i hleba - TAKO JE GOVORILA Gorica Nešović
Foto: YouTube screenshot


Radio-voditeljka i novinarka Gorica Nešović preminula je iznenada u 59. godini, a iza sebe je ostavila brojne emisije i kolumne, kao i pregršt saveta i moćnih poruka. 

Deset godina je provela u braku sa muzičarem Slobodanom Nešovićem Lokom, sa kojim je dobila sina Marka. Imala je jasan stav o majkama koje same podižu decu.

- Dobro je da s bivšim partnerom ostanemo u dobrim odnosima, ne samo zbog dece već i zbog zajednički provedenih godina koje su bile lepe. Ne traje sve večno, odnosi treba da se neguju, nekada uspe, nekad ne. Svakako je dobro kad je razvod dogovor, prijateljski rastanak. I za to se valja potruditi. Ako je neko s nekim bio u braku, to prvo govori da je moralo u tom braku da vam bude i dobro. Pa, ne mogu ja kao neka budala da pljunem u te godine - objasnila je svojevremeno Gorica.

 

 

U jednoj od svojih kolumni Gorica se obratila neudatim ženama tzv. usedelicama.

- Usedelica je devojka, za koju okolina misli da joj je "prošao voz" jer se još nije udala. Vreme prolaska voza je različito. Nekada je usedelica bila devojka od 25 godina, koju je ženski deo najbliže familije (majka, tetke, strine, ujne...) sažaljevao do bola. "Jadna, nema nikog, niko je neće, neće se ni udati... I sama reč "usedelica" označava nekog ko se usedeo, dakle sedi pored prozora i čeka dal' će neko da naiđe da je zaprosi. Ona skuplja nevidljive mrvice sa tepiha, češlja rese na istom, "bavi se nevažnim stvarima", previše opterećena detaljima, pedantna... Tako je to bilo. Kada takva devojka pređe 40-tu godinu, ostave je na miru - smatrala je ona. 

Foto: YouTube screenshot

 

Gorica je bila i mišljenja da ženu uvek ukalupe, daju joj neki status, a svaki od tih statusa koji nije "udata", sklon je kritici, zameranju, ogovaranju.

- Neki muškarci ih se i malo plaše, ali to više govori o njima (muškarcima). To je već nova tema. Što bi rekle moje tetke, kad sam bila mala "Devojke, učite školu da budete svoj čovek, da imate svoje parče hleba, pa ćete lako za ostalo. Svoje parče hleba. I neba." - prepričala je Gorica.

Takođe, Gorica je bila pobornica za ravnopravnost žena i osoba koja nema problema da istupi sa ciljem razbijanja stereotipa:

Kad je muškarac neoženjen, to je kao OK. Za njega ne postoji izraz "Usedelac". On ne mora da žuri, ima vremena, ne treba da se zarobljava, nek se istutnji..." Kad to tutnjanje ipak prođe, kad je nadomak četrdesete, ne biva da nađe neku svojih godina jer je ona matora za njega, ne može da mu rodi dete... pa zato on bira "mladu, jedru, zdravu...", mlađu dvadeset godina. 

 

 

 

Ostavite komentar