Priče > Sudbine

Edit Pjaf: TRAGIČNA IKONA koju je nadbiskup PROGLASIO ZA GREŠNICU

Na današnji dan pre 59 godina preminula je Edit Pjaf, čuvena šansonjerka i nacionalna muzička ikona Francuske

Autor: K1info/nacional.hr

10/10/2022 > 15:27

podeli vest:

Edit Pjaf: TRAGIČNA IKONA koju je nadbiskup PROGLASIO ZA GREŠNICU
Foto: Youtube PrintScreen


Postala je međunarodno poznata posle rata gostujući po Evropi, Sjedinjenim Državama i Južnoj Americi. Njena najpoznatija pesma "La vie en rose" napisana je 1945. godine, a pevačica je dobila Grammy Hall of Fame nagradu 1998. godine.

Trajnu slavu stekla je u čuvenoj pariskoj dvorani Olympia gde je održala nekoliko serija koncerata. Tamo je prvi put nastupila sa numerom "Non, je ne regrette rien", koju je posvetila francuskoj Legiji stranaca.

Nadbiskup pariske katoličke crkve zabranio je masi  da se okupi na groblju zbog načina na koji je živela i proglasio je "kategoričkom grešnicom", onemogućivši joj pogrebnu misu. I pored toga preko 100.000 poštovalaca izašlo je na ulice tokom njenog pogreba, što je navodno prvi put od kraja Drugog svetskog rata u potpunosti zaustavilo saobraćaj u Parizu.

Prema njenom turbulentnom životu snimljen je hvaljeni film "Život u ružičastom" (La vie en Rose) iz 2007. godine, u kojem je igrala francuska glumica Marion Kotijar, koja je za ovu ulogu dobila i nagradu Oskar.

 

 

 

Ostavite komentar