Priče > Sudbine

Na DANAŠNJI DAN pre 15 godina NAPUSTIO NAS je Toše Proeski

Dvadesetšestogodišnji pevač poginuo je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na auto putu u blizini Nove Gradiške u Hrvatskoj

Autor: K1info/index.hr

16/10/2022 > 13:10

podeli vest:

Na DANAŠNJI DAN pre 15 godina NAPUSTIO NAS je Toše Proeski
Foto: Youtube PrintScreen


Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. u Kruševu, u Makedoniji. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skoplju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, a bio je jedan od prvih muzičara koji je ujedinio prostor bivše Jugoslavije.

Iza sebe je ostavio pesme, ali i rečenice po kojima će ostati upamćen, a posljednjim intervjuom veče pre smrti, u kojem je izjavio "kako mu je svega puna glava", ušao je u legendu. Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali, publiku je osvajao glasom, pojavom i karakterom, a poznat je bio i po svojoj skromnosti.

Njegove reči "Ve sakam site" (Sve vas volim) ni danas nisu izbledele, a koliko je bio nesebičan i skroman otkrivao je kako na nastupima tako i u intervjuima. Rekao je i kako želi devojku koja ceni prave vrednosti, a ne materijalne. Da je bio skromni mladić velikog srca, pokazivao je i svojim delima: uvek je nesebično pomagao onima kojima je to bilo najpotrebnije.

U moru kvazipevača i poluproizvoda koji preplavljuju muzičko tržište, Toše Proeski oduvek je bio poznat kao neverovatan talenat i istinski profesionalac. Za sebe je često govorio da "postoji zbog publike", a kritikama nije pridavao veliko značenje.

"Pričate kako je život divan. I jeste, samo da potraje još malo", ispričala je njegova starija sestra makedonskim medijima u jednom intervjuu šta je njen brat rekao pre tragične pogibije.

Soba u kojoj je Toše spavao još uvek je netaknuta. Sto metara dalje stoji krst, postavljen u njegovu čast.

Čovek koji gotovo nikada nije skidao osmeh sa lica svojim pesmama, ali i humanim gestovima, pronašao je put do srca svih onih koji su ga poznavali, ali i onih koji nisu. Ni za života, ni danas, ne postoji čovek koji za Tošeta nije imao samo pohvale. Sećanje na pevača čuvaju obožavaoci u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i njegove kolege.

 

 

Ostavite komentar