Priče > Sudbine

Preminuo Riku Brauning, jedna od zvezda kultnog filma "Stvorenje iz Crne lagune"

Brauning je mogao da zadrži dah četiri minuta zbog čega je odabran da glumi stvorenje u podvodnim sekvencama u klasiku iz 1954.

Izvor: K1info

01/03/2023 > 17:18

podeli vest:

Preminuo Riku Brauning, jedna od zvezda kultnog filma "Stvorenje iz Crne lagune"
Foto: Youtube PrintScreen/BRBTV


Riku Brauning, koji je igrao čudovište u kultnom horor ostvarenju iz pedesetih "Stvorenje iz Crne lagune" (Creature From the Black Lagoon), preminuo je prirodnom smrću u 93. godini u svom domu na Floridi.

Brauning je mogao da zadrži dah četiri minuta zbog čega je odabran da glumi stvorenje u podvodnim sekvencama u klasiku iz 1954. u kojem su igrali Džuli Adams i Ričard Karlson.

Film prati naučnu ekspediciju na Amazon koja nailazi na stvorenje, a kultni kostim našao se u "Univerzalovoj kući slavnih  čudovišta" pored Frankenštajnovog čudovišta, Drakule, vukodlaka i mumije. Brauning je igrao i u nastavcima "Revenge of the Creature" (1955) and "The Creature Walks Among Us" (1956).

Foto: Florida Memory, Public domain, via Wikimedia Commons

Riku Brauning u filmu "Stvorenje iz Crne lagune" (1954)

Takođe je režirao scene podvodne borbe harpunima u četvrtom fimu serijala o Džejmsu Bondu "Thunderball" 1965. kao i odgovarajuću sekvencu u nezvaničnom filmu o tajnom agentu "Never Say Never Again" iz 1983. godine.

Sa zetom Džekom Kaudenom napisao je priču za ono što će postati MGM-ov "Flipper" 1963. On je nadgledao brojne epizode potonje televizijske serije, a bio je zadužen za podvodna snimanja i u serijama kao što su "Sea Hunt" i "The Aquanauts".

Brauning je bio kaskader u filmu "20.000 milja pod morem" iz 1954. godine, dubler Džerija Luisa u "Don’t Give Up the Ship", kao i tehnički savetnik Majka Nikolsa za "Day of the Dolphin".

Režirao je i filmove "Salty" i "Mr. No Legs", epizode CBS serije "Gentle Ben", kao i čuvenu sekvencu u bazenu u komediji "Caddyshack", inspirisanu filmom "Ajkula".

Riku Brauning iza sebe je ostavio četvoro dece, deset unučadi i 11 praunučadi.

 

Ostavite komentar