Priče > Sudbine

Šta se dogodilo Volteru Kolinsu: ZAGONETNA PRIČA o dečaku čiji je nestanak PROMENIO AMERIKU

Policajci su majku ubeđivali da je dečak-varalica njen sin, a posle njenog insistiranja da to nije istina - smestili su je u ludnicu

Izvor: K1info

22/02/2023 > 21:24

podeli vest:

Šta se dogodilo Volteru Kolinsu: ZAGONETNA PRIČA o dečaku čiji je nestanak PROMENIO AMERIKU
Foto: photos.lapl.org, Public domain, via Wikimedia Commons, Quora, Public domain, via Wikimedia Commons


Klint Istvud je 2008. godine snimio triler "Changeling" u kojem je glavnu ulogu imala Anđelina Džoli. Film je zasnovan na istinitom događaju, a u središtu priče nalazila se samohrana majka koja se bori da otkrije šta se dogodilo sa njenim nestalim sinom, naišavši na prepreku čak i od strane onih koji su trebali da budu na njenoj strani - policijskih službenika.

Ovo je priča o misterioznom nestanku Voltera Kolinsa.

Devetogodišnji Volter Kolins je 10. marta 1928. godine zatražio od svoje majke Kristin novac za bioskop. Ona mu je dala novčić a dečak je otišao da pogleda film - i više se nikada nije vratio.

Policija Los Anđelesa brzo se dala u potragu, ali su njihovi napori bili uzaludni. Pet meseci kasnije, dečak koji je tvrdio da je Volter pojavio se u Ilinoisu. Iako je Kristin Kolins insistirala da on nije njeno dete, policija je tvrdila suprotno, naposletku poslavši ženu u psihijatrijsku ustanovu kada je nastavila da im protivureči.

Prevarant je na kraju priznao da on ipak nije Volter Kolins. Otprilike u isto vreme, istražitelji su otkrili jezivo mesto zločina na ranču u Vajnvilu, 50 milja od Los Anđelesa. Tamo je čovek po imenu Gordon Stjuart Nortkot dovodio kidnapovane dečake, seksualno ih zlostavljao i potom ubijao uz pomoć svoje majke Sare Luiz Nortkot.

Iako policija nikada nije pronašla nikakve fizičke dokaze koji povezuju Nortkota sa Volterovim nestankom, ubica je najmanje jednom priznao da je ubio dečaka, a Sara Nortkot je izjavila da je takođe bila umešana u njegovu smrt. Naposletku je osuđena na doživotni zatvor zbog Volterovog ubistva, ali misterija oko dečakovog nestanka i bizarni niz događaja koji su usledili ostaju izvor intriga do današnjih dana.

Misteriozni nestanak Voltera Kolinsa

Kada je Volter Kolins nestao dok je išao do bioskopa Linkoln Hajts u martu 1928., postao je jedan od dečaka čiji je nestanak prijavljen u okolini počevši od 1926. Mesec dana ranije, pronađen je leš dečaka u obližnjem La Puenteu. A dva meseca kasnije, mlada braća Nelson i Luis Vinslou nestali su iz naselja Pomona.

U to vreme, gradska policija bila je suočena sa kritikama zbog korupcijskih skandala, a njeni pripadnici bili su dodatno osramoćeni kada nisu uspeli da pronađu Voltera. Međutim, imali su vrlo malo informacija za istragu.

Volterov otac, koji je služio kaznu u državnom zatvoru Folsom, mislio je da je bivši zatvorenik možda kidnapovao njegovog sina iz osvete, jer je deo njegovog zaduženja u kafeteriji bio da prijavi prekršaje.

U međuvremenu, prema "Muzeju zločina" (muzeju posvećenom istoriji kriminologije i penologije u Sjedinjenim Državama), službenik na benzinskoj pumpi u Glendejlu tvrdio je da je video "strani" par sa mrtvim dečakom na zadnjem sedištu njihovog automobila. On je identifikovao telo kao Volterovo pošto mu je pokazana fotografija deteta.

Policija majku proglasila za ludu

Dečakova majka provela je pet mučnih meseci čekajući bilo kakvu informaciju o sudbini svog sina, kada je nada neočekivano stigla iz udaljenog kraja zemlje. Policija je pokupila dečaka u DeKalbu u Ilinoisu koji je rekao da se zove Volter Kolins. Poslali su fotografije Kristin, ali ona nije bila ubeđena da je to on. Međutim, policajci su je nagovorili da "isproba" dete i doveli ga LA.

Tri nedelje kasnije, Kristin je došla u policijsku stanicu sa Volterovim zubnim kartonom i spiskom potpisanih izjava ljudi koji su poznavali njenog sina. Insistirala je da je dečak iz Ilinoisa varalica i da ne želi više ništa da ima sa njim.

Kako bi sačuvali obraz, policajci su Kristin Kolins proglasili ludom i optužili je da nastoji da ih osramoti, kao i da pokušava da izbegne svoje majčinske obaveze. Kako navodi Mirror, policija je ožalošćenu majku poslala u psihijatrijsku ustanovu koristeći "kod 12", koji im je omogućavao da se jednostavno otarase "problematičnih" građana.

Međutim, dok je Kristin bila institucionalizovana, "Volter" je priznao da je varalica kada je grafolog analizirao njegov rukopis i uporedio ga sa Volterovim stilom pisanja. Njegovo pravo ime bilo je Artur Hačens - imao je 12 godina i odlučio da glumi Kolinsa kada je neko spomenuo da liči na nestalog dečaka. Želeo je da dođe u Holivud u nadi da će upoznati svog kaubojskog idola Toma Miksa, zbog čega se držao svoje izmišljenje priče što je duže moguće.

Jeziva ubistva u kokošinjcu u Vajnvilu

Počevši od 1926. godine, Gordon Stjuart Norkot počeo je da kidnapuje mušku decu koju je potom na svom ranču seksualno zlostavljao i ubijao. Kasnije je tvrdio da je maltretirao dečake jer ih je "voleo".

Foto: RCMP, Public domain, via Wikimedia Commons

Gordon Stjuart Nortkot (19. septembar 1928.)

Uhvaćen je tek u septembru 1928. kada je njegova rođaka kontaktirala vlasti i rekla im da je Nortkot oteo njenog brata tinejdžera i da ga zlostavlja. Kada su detektivi stigli na Nortkotovo imanje, otkrili su jezivu istinu o ubistvima u kokošinjcu u Vajnvilu.

Istražitelji su na ranču našli razbacane fragmente kostiju mladih muškaraca. Navodno, Nortkot je priznao da je ubio pet dečaka, uključujući Voltera Kolinsa i braću Vinslou koji su nestali ubrzo posle njega. Sve je uradio uz pomoć svoje majke Sare - tvrdeći da sa njom ima incestuozan odnos.

Ipak, kada je došlo vreme da potpiše zvanično priznanje, Nortkot je promenio priču, rekavši da je ubio samo jednu osobu, meksičkog dečaka u februaru 1928. Bez fizičkih dokaza koji povezuju Voltera sa rančem, dečakova sudbina je i dalje bila nepoznata. Zatim je Sara Nortkot izašla sa svojom pričom.

Šta se stvarno dogodilo sa Volterom Kolinsom?

Sara Luiz Nortkot na kraju je priznala da je ona ubila Voltera Kolinsa. Zadala mu je smrtonosni udarac sekirom, tvrdila je, i zakopala ga u blizini kokošinjca. Za njegovo ubistvo osuđena je na doživotnu robiju.

U međuvremenu, Gordon Stjuart Nortkot je u februaru 1929. proglašen krivim za ubistvo braće Vinslou i još jedne neimenovane žrtve. Osuđen je na smrt i obešen 2. oktobra 1930. - a saznanje o pravoj sudbini Voltera Kolinsa verovatno je umrlo sa njim.

Do danas niko ne zna šta se zaista dogodilo Volteru Kolinsu. Iako je Sara Nortkot osuđena za njegovo ubistvo, policija nikada nije pronašla dokaz koji bi dečaka povezao sa boravkom na ranču.

Moguće je da ga je oteo jedan od zatvorskih neprijatelja njegovog oca ili je završio na zadnjem sedištu automobila "stranog" para. Njegovo telo možda je bilo prekriveno živim krečom na ranču Gordona Stjuarta Nortkota i nikada više nije viđeno. Ili možda nikada nije ubijen. Šta god da je istina, priča o Volteru Kolinsu nastavlja da zbunjuje ljude skoro jedan vek od tragičnog događaja.

 

Ostavite komentar