Priče > Sudbine

Odlazak najstarije glumice na svetu: Sahranjena Branka Veselinović

Svoju poslednju ulogu, Dunda Nika u komadu "Skup" Marina Držića, igrala je sve do 2007. godine

Izvor: K1info/Tanjug

14/02/2023 > 15:41

podeli vest:

Odlazak najstarije glumice na svetu: Sahranjena Branka Veselinović
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Glumica Branka Veselinović (1918-2023) sahranjena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.  

Od Veselinović su se uz vence i opelo oprostili rodbina, prijatelji i poštovaoci, među kojima su bili upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović, glumica Branka Petrić i političar Zoran Živković. 

Sahrani glumice koja je preminula u 105. godini su prisustvovali i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Palilula", čiji je bila član. 

Prethodno je održana komemoracija povodom odlaska velike glumice na velikoj sceni njenog matičnog teatra Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Glumica Tamara Vučković Manojlović, direktorka JDP, povodom odlaska Branke Veselinović, istakla je da njen jedinstven život, njen humanitarni rad i posvećenost teatru i pozorišnoj umetnosti zauvek su obeležili jednu epohu i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Glumac i pozorišni reditelj Irfan Mensur podsetio je javnost na česte stihove u rimovanju koje je Veselinović volela da počasti svoje kolege i prijatelje kao "Da vam lepše život prođe, evo da vam Branka dođe". 

Svetlana Bojković je rekla kako nas je napustila "najstarija ptica našeg glumačkog jata". 

- Slavili smo njen 100. rođendan, i ona je tada bila izuzetno vesela, uvek puna priča, događaja, vedrine, raspoložena. U svom maniru je smislila rimovanje" Duša mi ište pozorište". I onda, nakon stotog, stizali su i 101, 102, 103, 104. rođendan, i nekako nam se svima činilo da smrt uopšte neće nikad ni doći po Branku - rekla je Bojković, te podsetila da iako nisu imali svoje dece, Branka i Mlađa Veselinović su veliki deo života proveli radeći sa decom i pomažući najmlađima.

- Sva deca su bila njena deca. Tako niste ni imali utisak da njih dvoje nemaju svoju decu. Vodila je veoma ispunjen život, imala je nepresušnu ljubav prema pozorištu i svojoj publici, a ispunjavao ju je i humanitarni rad. Uvek je živela u sadašnjosti, okrenuta mladima. Uvek je bila vesela, zato joj je i prezime Veselinović. Sa njom nastaje kraj jedne epohe. Branka Veselinović je bila istorija JDP-a - navela je Bojković.

 

Svoju poslednju ulogu, Dunda Nika u komadu "Skup" Marina Držića, igrala je sve do 2007. godine. 

Veselinović je bila nagrađivana pozorišna, televizijska i filmska glumica, istaknuta dobrotvorka i poliglotkinja. Veselinović je u matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu igrala od 1948. do 1978. ostvarivši preko 40 uloga, a za Ginu u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici“ dobila "Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

Bila je dobitnica Ordena rada sa zlatnim vencem, Nušićeve nagrade za životno delo, Vukove nagrade, Nagrade Mali princ za životno delo Međunarodog festivala pozorišta i drugih.

 

Ostavite komentar