Priče > Sudbine

Jovan je ŽIVEO 130 godina, a svakog JUTRA imao je RITUAL koji mu je produžio ŽIVOT

Imao je pet žena, a kad je prevalio stotu nikli su mu i novi zubi

Autor: K1info/Prva.rs

18/02/2023 > 23:01

podeli vest:

Jovan je ŽIVEO 130 godina, a svakog JUTRA imao je RITUAL koji mu je produžio ŽIVOT
Foto: Youtube PrintScreen/TV Prva


Jovan Ivić iz sela Bogujevac u blizini Kuršumlije živeo je čak 130 godina. Ženio se pet puta, pred kraj života imao je čak i ljubavnicu, a njegovi potomci tvrde da su mu u stotoj godini nikli i novi zubi. Zbog blage naravi zvali su ga Aga.

Iako na seoskom groblju stoji uklesano da je imao 126 godina kada je preminuo, u njegovoj krštenici je upisano da je živeo 130 godina.

Živorad Ivić, njegov potomak tvrdi da je Agin otac živeo još duže.

- Na osnovu izjave svih rođaka, ja sam siguran da je krštenica tačna. Izvod iz Matične knjige umrlih stoji 130, a za njegovog oca se kaže da je živeo još duže. Koliko tačno, to ne znamo, jer nemamo papire - kaže Jovanov potomak.

Nadimak Aga, ovaj dugovečni starina zadobio je zbog svoje dobrote i spremnosti da svima pomogne.

Foto: Printscreen/You Tube/TV Prva

 

Imao je čak pet žena, a zanimljivo je i to da je svakoj ime počinjalo na slovo S. Sve su preminule pre Jovana i sve ih je sahranio jednu pored druge.

O njegovoh živahnosti do pred sam kraj života govore i priče da je u poslednjim danima imao i ljubavnicu iz sela.

- Ostavio je amanet toj nekoj, bila je velika razlika u godinama. Kada je bila sahrana ona je počela da igra kolo, da li muzika bila ne znam tačno, majka mi je to pričala. Ona je odigrala kolo, jer joj je to ostavio u amanet - kaže Živorad Ivić u prilogu na Prvoj televiziji.

Foto: Youtube PrintScreen/TV Prva

 

Za njegovu dugovečnost tvrde da je najzaslužnija hrana koju je jeo isključivo proizvedenu na imanju, a imao je i svoje navike.

- Deda je živeo 130 godina u čistoj prirodi. Živeo je od poljoprivrede, svojom rukom proizvedenu hranu je koristio, kompletnu hranu spremao je ispod sača. Voleo je da se okupa svako veče iza kuće, jer nije bilo kupatila. Pio je jednu čašicu rakije svako jutro, nikad više od toga - kaže Živorad.

Kako tvrdi, u stotoj godini izrasli su mu novi zubi.

- Izrasli su mu umnjaci - precizira potomak.

 

Ostavite komentar