Priče > Sudbine

Mogao je da PROMENI TOK ISTORIJE: Britanski vojnik koji je imao Adolfa Hitlera NA NIŠANU

Budući nemački kancelar preživeo je susret sa Henrijem Tendijem 1918., da bi ga godinu dana potom od linča spasao Irac po imenu Majkl Keog

Izvor: K1info

27/01/2023 > 19:00

podeli vest:

Mogao je da PROMENI TOK ISTORIJE: Britanski vojnik koji je imao Adolfa Hitlera NA NIŠANU
Foto: Richard Harvey (Regimental Archivist), Copyrighted free use, via Wikimedia Commons


Adolf Hitler je nekoliko puta imao neverovatnu sreću tokom službe u Velikom ratu na Zapadnom frontu. Jedan od najpoznatijih incidenata - i onaj koji će i sam Hitler kasnije obeležiti - bio je njegov susret sa britanskim vojnikom 28. septembra 1918.

Redov Henri Tendi služio je u britanskim snagama tokom čitavog rata, dva puta se vraćajući na front posle ranjavanja. Tog dana, Tendi je pucao na Nemačke vojnike ispred francuskog sela Markon. Kasno u toku dana, Tendi je ugledao nemačkog vojnika koji pokušava da se dokopa rova.

Tendi i nemački vojnik bili su dovoljno blizu jedan drugom da uspostave kontakt očima, ali mu je Britanac poštedeo život kada je video da je neprijateljski vojnik ranjen. Nemac je klimnuo u znak zahvalnosti i otpuzao na sigurno.

Mnogo godina kasnije, neposredno pre izbijanja Drugog svetskog rata, Tendi je saznao strašnu istinu: Nemac kojeg je poštedeo bio je Adolf Hitler.

Foto: Richard Harvey (Regimental Archivist), Copyrighted free use, via Wikimedia Commons

Henri Tendi

Međutim, Hitler je znao za Tendijevu reputaciju mnogo duže nego što je Tendi znao za njegovu. Hitler je video Tendijevu fotografiju u novinama kada je odlikovan Viktorijinim krstom (najviša vojna počast u Britaniji) i odmah ga prepoznao kao čoveka koji mu je poštedeo život u Francuskoj. Isekao je Tendijevu fotografiju iz novina i čuvao je 20 godina.

Takođe se potrudio da, kao kancelar Nemačke, nabavi kopiju slike italijanskog umetnika Fortunina Matanije na kojoj Tendi nosi ranjenog saborca, i izložio je na istaknutom mestu u svojoj kancelariji.

Foto: Fortunino Matania, Public domain, via Wikimedia Commons

Slika Fortunina Matanije

Kada se britanski premijer Nevil Čemberlen sastao sa Hitlerom 1938. godine, u nadi da će sprečiti rat između Britanije i nacističke Nemačke, primetio je sliku i pitao Hitlera o tome. Tada je Hitler još jednom izjavio kako veruje da ga nebo štiti.

- Taj vojnik je bio toliko blizu da me ubije, pomislio sam da više nikada neću videti Nemačku - rekao je Hitler. - Proviđenje me je spaslo.

Irski vojnik zaštitio Hitlera od linča

Radikalizovan i ogorčen porazom Nemačke u Velikom ratu, Hitler je brzo postao politički agitator, koji je, naizgled, u svakoj prilici pogrdno govorio o kapitulaciji i mirovnom ugovoru kojim je Nemačka bila ponižena i kažnjena.

Godine 1919. u barakama jedne gimnazije u Minhenu, Hitlerovo političko agitovanje umalo ga nije koštalo života. On i njegov kompanjon toliko su uznemirili 200 nemačkih vojnika koji su se nalazili u prostoriji da su se ovi pretvorili u pobesnelu rulju i napali ih.

Zbog ovog sukoba morao je da interveniše dežurni oficir sa odredom naoružanih ljudi. Taj oficir je bio Irac po imenu Majkl Keog, koji je promenio stranu i pridružio se nemačkoj vojsci kao gest borbe za irsku nezavisnost.

Kada su Keog i njegovi ljudi stigli na poprište sukoba, zatekli su Hitlera i njegovog prijatelja koje je rulja žestoko udarala nogama i rukama. Takođe su imali i bajonete, zbog čega je Keog naredio vojnicima da pucaju iznad glava pobesnelih ljudi.

Foto: Youtube PrintScreen

Majkl Keog

Akcija je uspela i oni su se razišli, ostavljajući mladog kaplara Adolfa Hitlera pretučenog i u modricama, ali itekako živog da nastavi svoj sudbinski put zbog kog će kasnije ispaštati kompletno čovečanstvo.

 

Ostavite komentar