Priče > Reportaža

Nestvarna PRIRODNA LEPOTA višestruko POVEĆALA CENE zemljišta u okolini Ljubovije

U Zapadnoj Srbiji, među najatraktivnijim lokacijama je vidikovac Lokva, u koji dolaze turisti iz celog sveta

Autor: Rina

15/09/2022 > 18:37

podeli vest:

Nestvarna PRIRODNA LEPOTA višestruko POVEĆALA CENE zemljišta u okolini Ljubovije
Foto: RINA


Kada su u pitanju prirodna bogatstva Srbije, po svoj prilici Zapadna Srbija prednjači, jer ne mogu da se izbroje svi fascinantni vidikovci na njenoj teritoriji.

Jedan od onih najlepših nalazi se nedaleko od Ljubovije, takozvani vidikovac Lokva, sa kog puca neverovatan pogled na koju god stranu da se okrenete. Sa južne strane vidi se kanjon Drine, dok se sa severa vidi Specijalni rezervat prirode Trešnjica. Lokva je jedna od najatraktivnijih tački ne samo za lokalno stanovništvo, već i za veliki broj turista koji svake godine posećuju ovo mesto.

- Ovo je atraktivna destinacija za posetioce koji stižu iz svih delova sveta. U samom specijalnom rezervatu žive retke biljne i životinjske vrste kao što su beloglavi supovi gde smo uspeli da organizujemo i njihovu ishranu u zimskom periodu - kaže Milisav Vićentić.

On dodaje da su imali samo 4 jedinke ove vrste, kada je država zaštitila ovo područje. Sada ih ima 40. 

Foto: RINA

 

Sa vidikovca Lokve vide se brdo i selo Zabrđe Boškovac, a sa leve strane je selo Grčić. Mnogi koji su tražili mesto pod nebom za svoj odmor, pronašli su ga upravo ovde i potražnja za parcelama skočila je višestruko.

Foto: RINA

 

- Dosta toga je urađeno kako bi se naselio ovaj kraj. Pored vidikovca koji je izgrađen, radi se i na infrastrukturi. To je dovelo da se masovno grade porodične vikendice, koje ljudima služe kao mesto za predah. Dodatan plus svakako je i to što je od prestonice udaljeno nepunih tri sata vožnje - ističe Vićentić.

Foto: RINA

 

Ministarstvo turizma i telekomunikacije dalo je podršku izgradnji panoramskog vidikovca Lokva, kako bi oživeo zaboravljeni predeo.

Foto: RINA

 

- Sa obrzirom da smo dobili nov lokalitet u našoj opštini, žitelji ovog mesta dobili su prostor da se bave ugostiteljstvom po čemu smo i poznati, ali takođe u planu je i gradnja restorana u saradnji sa resornim ministarstvom - zaključio je Vićentić. 

 

Ostavite komentar