Priče > Reportaža

Ni vetar, ni kiša mu ne mogu ništa - Staparac u pohodu motociklom ka krajnjem severu Evrope

Nenad Staničkov prešao put dug 12.000 kilometara do Nord kapa na norveškom ostrvu Magere i ostvario svoj dečački san

Autor: RTV

10/09/2022 > 10:44

podeli vest:

Ni vetar, ni kiša mu ne mogu ništa - Staparac u pohodu motociklom ka krajnjem severu Evrope
Foto: YouTube screenshot


Kiša, hladan vetar, oscilacije u temperaturi, nepredvidivo vreme uz kvarove na motoru nisu sprečili Nenada Staničkova iz Stapara u avanturističkom pohodu da osvoji jednu od najsevernijih tačaka Evrope, Nord kap na norveškom ostrvu Magere i ukupno dovtočkašem pređe preko 12.000 kilometara u oba pravca. Na taj poduhvat se odluče malobrojni, ne samo zbog ekstremnih vremenskih uslova, nego i zbog dužine puta koji nije pravolinijski. 

- Vozio sam u nekim vetro-nepropusnim, ali vodopropusnim rukavicama, gde su meni ruke bile pretežno mokre i imao sam suvo pucanje jagodica i to mi je bilo prilično bolno i veoma neprijatno. Na putu se dešavalo da hitno širim šator po najvećem pljusku i u njega uđem skroz mokar, pa presvlačenje, smrzavanje, pa naglo otopli. Na autoput sam izašao tek na oko 9.000 kilometru, u Nemačkoj - kaže Staničkov.

Na putu punom izazova bilo je ljudi koji su mu se našli u nevolji da pomognu i obezbede smeštaj ili deo za motor.

- Od 14 dana u Norveškoj, gde mi je bila glavna baza puta, 12 dana je padala kiša. Video sam iskreno 100 vrsta kiša, a i po kiši sam pravio od 300 kilometara do 400 km dnevno po svim tim vremenskim uslovima. Nekih 20 dana nisam uopšte spavao u krevetu - objašnjava Staničkov.

Nenad ističe da je motorom do sada prešao preko sedamdeset hiljada kilometara i 30 zemalja sveta.

- Kažem da se dečački snovi ostvaruju i u 40-toj godini, koliko imam sada. Posle Nord kapa, kroz Norvešku, Švedsku, Dansku, Nemačku, Luksemburg, Lihtenštajn, Švajcarsku Italiju, Hrvatsku završio sam put u Crnoj Gori, tamo me je čekala porodica, jer mi je žena iz Crne Gore - kaže Staničkov.

Strastveni motociklista kaže da će sledeći bajkerski poduhvat biti osvajanje Vladivostoka, gde će se na put dug oko 25.000 kilometara krenuti sa suprugom.

 

Ostavite komentar