Priče > Reportaža

Tražnja za peglanom kobasicom SVE VEĆA, a sada taj specijalitet dobija i SVOJ MUZEJ

Posetioci će moći da vide predmete koji su nekada korišćeni prilikom pravljenja poznate pirotske kobasice i još mnogo toga

Autor: Telegraf.rs

08/09/2022 > 11:31

podeli vest:

Tražnja za peglanom kobasicom SVE VEĆA, a sada taj specijalitet dobija i SVOJ MUZEJ
Foto: wikipedia.org


Dalibor Tošić, vlasnik Degustacionog centra "Boemska potkovica" planira da u okviru svog centra napravi jedinstveni muzej pirotske peglane kobasice u okviru kog će se nalaziti impresivna zbirka predmeta koji se tiču vekovne proizvodnje pirotskog delikatesa na Staroj planini. Osim pirotske peglane kobasice, Tošić će u muzeju predstaviti i veliki broj drugih pirotskih brendova, poput pirotskog ćilima.

- To su zaista umetnička dela i to je identitet ne samo Pirota, već i Srbije, tako da će posetioci moći da vide i veliku postavku pirotskog ćilima - dodaje.

Degustacioni centar "Boemska potkovica" jedini proizvodi peglanu kobasicu i tokom letnjih meseci. Tošić navodi da se to radi u kontrolisanim uslovima i da postoji tražnja za peglanom kobasicom, ali da u narednom periodu, kako bi taj brend opstao i ne bi sledio sudbinu mnogih starih zanata koji nestaju ili su nestali, potrebno je da proizvodnja peglane kobasice pređe u legalne tokove.

Ostavite komentar