Priče > Reportaža

Da li je BLAGO OBRENOVIĆA zaista skriveno U BUNARU porodice Marinković u Gornjoj Crnući?

Iako ćup sa blagom još nije našao, Dobrivoje na svom imanju često nalazi zlatnike, delove servisa i druge predmete porodice Obrenović

Autor: RINA

26/08/2022 > 11:25

podeli vest:

Da li je BLAGO OBRENOVIĆA zaista skriveno U BUNARU porodice Marinković u Gornjoj Crnući?
Foto: RINA


Prvi srpski dvor nije bio nikakva raskošna palata, već obična drvena brvnara u selu Gornja Crnuća kod Gornjeg Milanovca, iz koje je knez Miloš Obrenović poveo srpski narod u borbu protiv Turaka. Danas, ta brvnara poznata i kao Milošev konak, nalazi se u vlasništvu porodice Marinković i od velikog je značaja za srpsku istoriju.

Dobrivoje, koji je tu rođen i odrastao, kaže da je još kao dečak slušao priče o skrivenom blagu Obrenovića koje se nalazi u starom bunaru.

- Ovu kuću knez je poklonio mom pradedi Mihailu, a priče o blagu slušam od malih nogu. Moji su čuli da se u bunaru nalazio ukopan ogroman ćup pun zlatnika. Povučeni takvim pričama otišli su kod žene za koju se u našem selu verovalo da je vidovita i pitali je za mišljenje. Ona je potvrdila priču da blago postoji, ali da će ga pronaći neko ko bude naišao dok ga oni budu tražili - rekao je Dobrivoje.

Prema priči koja se u porodici Marinković prenosi sa kolena na koleno, Dobrivojev otac i ujak su pre nekoliko decenija ušli u bunar i počeli potragu za skrivenim blagom. 

- Otac mi je pričao da je ugledao veliki ćup u bunaru, ali je baš u tom momentu naišao jedan rođak. Setivši se reči vidovite žene, izašao je iz njega, kako blago ne bi završilo u rođakovim rukama. Kada su otac i ujak ponovo želeli da se spuste u bunar, zemlja se obrušila i više nikad nisu mogli da pronađu taj ćup. Ja sam kasnije bunar sredio i priveo nameni, pa se više niko nije spuštao u njega - otkriva ovaj meštanin Gornje Crnuće.

Foto: RINA

 

Iako ćup pun zlata za koji se verovalo da se nalazi u bunaru nikad nije pronađen, Dobrivoje kaže da su se vrlo često na imanju, prilikom obavljanja svakodnevnih poljoprivrednih poslova mogli uočiti neobični zlatnici, tanki kao papir, ali i mnogo krupnije vrednije stvari.

Dok su okopavali baštu na svom imanju, našli su veliki servis za koji se pretpostavlja da je pripadao knjeginji Ljubici. Dobrivoje kaže da je pola servisa njegov otac slučajno razbio ne primetivši ga na vreme. 

Foto: RINA

 

- Mnogi su kasnije mislili da smo se mi od pronađenog Miloševog blaga obogatili, ali istina je da osim tih sitnih zlatnika ništa više nismo pronašli  i sve što imamo zaradili smo sa naših deset prstiju - rekao je ovaj domaćin.

Porodica Marinković je pored Miloševe, sagradila svoju kuću u kojoj živi Dobrivoje sa suprugom Andrijanom. Imanje u Gornjoj Crnući ove godine posetilo je na stotine ljudi kako bi videli prvi dvor i upoznali se sa srpskom istorijom, a kustosi su upravo ovi bračni drugovi.

Foto: RINA

 

Ostavite komentar