Priče > Reportaža

Da li je ovde RAJ NA ZEMLJI? Pođite sa nama u rezervat NETAKNUTE PRIRODE. Da, ovde U SRBIJI

Zasavica je pod zaštitom države zbog očuvanja prirodnog vodotoka i raznolikosti flore i faune

Autor: k1info.rs

26/08/2022 > 21:06

podeli vest:

Da li je ovde RAJ NA ZEMLJI? Pođite sa nama u rezervat NETAKNUTE PRIRODE. Da, ovde U SRBIJI
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Plodno zemljište važi za jedno od najvećih aduta naše zemlje. Još pre nove ere, možda i najplodnije, nalazi se ovde, uz reku Savu, gde je nekad bilo Panonsko more.

Mnogi turisti koji su prošli ovim tlom opisuju ga kao raj netaknute prirode, koje je pod zastitim države prve kategorije. 

Specijalni rezervat prirode Zasavica smešten je na području južne Vojvodine i severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od reke Save, u opštinama Sremska Mitrovica i Bogatić.

Zbog očuvanja prirodnog vodotoka i močvarnih područja sa značajnom raznolikošću flore i faune sa prisutnim prirodnim retkostima i ugroženim vrstama, Zasavica je pod zaštitom države. Do sada je na ovom području zabeleženo preko 600 biljnih vrsta, oko 216 vrsta ptica, 20 vrsta riba i 65 vrsta sisara. 

Na području rezervata nalazi se farma starih rasa domaćih životinja, kao što su balkanski magarac, svinja mangulica, domaći planinski konj i podolsko goveče.

Zasavica pruža razne turističke sadržaje, kao što su obrazovni programi za učenike i studente, naučna i stručna istraživanja, sportski ribolov, vožnja brodom kroz Zasavicu za ljubitelje foto safarija i vožnja brodom "Umbra". 

Ostavite komentar