Priče > Reportaža

Ona nastavlja tradiciju u Guči: VOLA od 600 kg ova DAMA obrće sama - Sanja je jedina ŽENA koja peče BIKA na RAŽNJU

Ona je po struci saobraćajni inženjer, ali je čitava Srbija zapamtila na prošlom Saboru trubača kada je ispekla vola od pola tone

Izvor: K1info/RINA

11/08/2023 > 21:47

podeli vest:

Ona nastavlja tradiciju u Guči: VOLA od 600 kg ova DAMA obrće sama - Sanja je jedina ŽENA koja peče BIKA na RAŽNJU
Foto: RINA


Podizanjem saborske zastave, intoniranjem saborske himne Sa Ovčara i Kablara i pucanjem iz prangije danas je počeo ovogodišnji, 62. Sabor trubača u Guči. Zvuk trube, dobra hrana, pečenje i naravno bik na ražnju neizostavan su deo ovog velelepnog događaja.

Sanja Nikolić iz Smederevske Palanke je po struci saobraćajni inženjer, ali je čitava Srbija zapamtila na prošlom Saboru trubača u Guči, kada je na ražnju okrenula i kao od šale ispekla vola od pola tone.

Dobra tradicija se ne menja, tako da je ova mlada žena opet zaokupila pažnju prisutnih na kom se sada peće bik od celih 570 kilograma. Iako su je mnogi sumnjičavo zagledali pitajući da li jedna dama može sve to sama, ona ih je demantovala svojom veštinom. 

- Žene mogu sve, pa tako i da ispeku vola od preko pola tone. Peče se od nekih 10 do 12 sati, kada je gotovo skida se sloj po sloj, dinsta se u saftu, zatim vadi, seče i servira sa dinstanim povrćem. Svi koji ga probaju kažu da im je to posle omiljeno pečenje. Teško ga je staviti na ražanj, ali zato svaki trud vredi - rekla je ona.

Sve finese ovog posla ova vredna žena, kako kaže, naučila je od svog oca i tako nastavila porodičnu tradiciju. Sanja je jedina žena u Srbiji koja peče vola, kaže da je u početku bilo začuđenih pogleda ali da se sa svim predrasudama uspešno izborila.

- Svake godine imamo svoje stalne mušterije koje uvek dolaze kod nas da jedu meso od pečenog vola. U početku nije bilo lako, jer treba ispeći toliko mesa, ali sam sve kulinarske tajne brzo usavršila. Vidi se kad je meso gotovo, sočno i spremno za serviranje - rekla je ona.

Porcija ovog delikatesa malo je skuplja od porcije svinjskog ili jagnjećeg pečenja, ali oni koji ga probaju kažu da vredi svaki dinar.

Ostavite komentar