Priče > Reportaža

Ovo kapiraju samo PRAVI GURMANI: Prva GULAŠIJADA kod Topole, više od 40 učesnika iz cele Srbije

PObedila je ekipa „Neki novi ljudi“, a prema rečima kuvara za njihov gulaš pregledano je više od 50 recepata i iz svakog je uzeto nešto

Izvor: K1info/RINA

19/06/2023 > 10:46

podeli vest:

Ovo kapiraju samo PRAVI GURMANI: Prva GULAŠIJADA kod Topole, više od 40 učesnika iz cele Srbije
Foto: RINA


Da se za dobar zalogaj daleko čuje najbolji pokazatelj je i prva održana Gulašijada u selu Lipovac kod Topole, koja je okupila preko 40 učesnika iz svih delova Srbije, ali i nekoliko stotina posetilaca.

Uživali su u svim vrstama gulaša, ali prirpremao se roštilj i neizostavno prase na ražnju. Topola je imala ekipu pod nazivom „Neki novi ljudi“, prema rečima kuvara za njihov gulaš pregledano je više od 50 recepata i iz svakog je uzeto po nešto.

- Ideja je bila moja da se prijavimo, kum za naziv ekipe sam opet bio ja a što se tiče pripreme gulaša bilo je pedeset recepata, mi smo sve to iskombinovali u jedan i verovatno će to biti jedinstven recept koji će nam možda neko jednog dana i zatražiti. Očekujemo nagradu za amatere jer je nama prvi put i da kuvamo i da se takmičimo - ističe za RINU Novica Đoković.

Među najstarijim majstorima u spremanju ovog jela bio je Dragoslav Vujić a njegova ekipa nosila je naziv „Glavonja i unuci“.

- Ja sam prezadovoljan na sve meštane, moje unuke, sinove, celu porodicu. Za dobar gulaš treba više vrsta mesa divljač obavezno, začini, druženje je najvažnije, tu je cela moja porodica - naglašava Dragoslav.

Takmičenjem i brojem posetilaca zadovoljni su i organizatori. Svi se nadaju da će jedna ovakava gastronomska manifestacija koja je Topoli nedostajala postati tradicionalna.

Foto: RINA

 

- Moj drug Dejan Jovanović i ja smo hteli još prošle godine da napravimo manifestaciju koja će da zaživi i da se pamti, zamisao je bila da to bude gulašijada. Imamo 41 prijavljenu ekipu, ljudi su došli iz Kragujevca, Mladenovca, Vojvodine, Beograda, Aranđelovca, Topole, okolna sela i naši meštani. Do 14 časova se kuvao gulaš a onda je usledilo proglašenje pobednika, naši vinari su sponzori, tu su i pehari, zahvalnice - kaže za RINU Đorđe Đorđević, jedan od organizatora ove manifestacije.

Pobednici prve gulašijade su ekipa „Neki novi ljudi“ iz Topole. Drugo mesto osvojila je ekipa Top Topola a treće Staro selo Masloševo.

Ostavite komentar