Priče > Reportaža

TOPOLA je prelepa, to je naša TOSKANA: BRAĆA iz Republike Srpske KUPILA imanje u Zagorici i napravila turistički RAJ

Celokupan plac je bio prilično zapušten i sređivan je korak po korak

Izvor: K1info/RINA

20/04/2023 > 23:11

podeli vest:

TOPOLA je prelepa, to je naša TOSKANA: BRAĆA iz Republike Srpske KUPILA imanje u Zagorici i napravila turistički RAJ
Foto: RINA


Da je Topola u zemlji poput Italije ili Francuske do sada bi bila svetski poznata turistička destinacija. Na hiljade ljudi iz naše zemlje godišnje poseti Toskanu, a skoro iste pejzaže, vinarije i proplanke mogu da vide i na samo sedamdesetak kilometara od Beograda.

Korona virus je pomalo počeo da vraća domaće turiste u Srbiju, pa i opštine poput Topole beleže rast broja posetilaca, ali i etno-domaćinstava. Osim meštana, u turistički razvoj ove varošice podno Oplenca, rešili su da ulože i braća Dušan Dabić i dr Slavko Dunjić iz Republike Srpske.

- Naše imanje se nalazi u Zagorici, na oko jedan i po kilometar od puta Topola-Beograd, na proplanku sa koga se vidi veliki deo Šumadije. Oduševljeni tom pozicijom na kojoj se nalazi, kupili smo ga moj brat i ja. Celokupan plac je bio prilično zapušten, korak po korak smo sređivali, uložili smo u taj posao solidnu sumu novca i sada je to savršeno mesto za odmor i opuštanje - kaže za RINU Dušan Dabić.

U sređivanju imanja veliku pomoć i podršku pružio im je komšija Dragan Jovanović upravo iz sela Zagorica, koji će zajedno sa njima upotpuniti ponudu potencijalnim gostima i učiniti da se ponovo vrate na ovo mesto.

- Sasvim slučajno smo se upoznali pre dve godine prilikom njihove posete imanju, od tada smo postali bliski. Imanje se prostire na nešto manje od hektar površine, okruženo je šumom sa dve strane. U kući od oko 80 metara kvadratnih su tri pristojno opremljene prostrane sobe, odlično opremljeno kupatilo i 15 metara kvadratnih podruma ispod zemlje. Pored garaža, u drugom delu dvorišta je pomoćna zgrada za domaće životinje koje se nalaze na imanju. Posle renoviranja i sređivanja vlasnici su brigu o imanju prepustili meni - priča Dragan Jovanović.

Ovaj domaćin ističe da zadatak koji su mu ostavili braća iz Republike Srpske nije teško pao, jer je i sam planirao da se jednog dana bavi seoskim turizmom, pošto na svom imanju proizvodi domaću hranu i ima uslove da primi ljubitelje prirode koji će uživati u zdravoj hrani i čistoj sredini. Ono što je najvažnije na ovom imanju ima mesta čak i za one koji nemaju dovoljno novca da sebi priušte takav ugođaj.

- Odluka da počnemo primati goste nije primarno komercijalnog karaktera, nije ideja ostvariti materijalnu korist, ideja je priuštiti ljudima koje to zanima da uživaju u ovom parčetu raja. Na imanju će biti moguće konzumirati domaću hranu koja se priprema upravo od životinja sa imanja, naravno, gosti mogu poneti i svoju hranu. Ako su slabijeg materijalnog stanja ne moraju platiti troškove smeštaja, dakle ko nema pare može i džabe - ističe Jovanović.

Inače, kapacitet prenoćišta su dve dvokrevetne sobe a poseban pečat ovom mestu daje prostrana terasa sa koje se pruža prelep pogled sve do Oplenca.

 

Ostavite komentar