Priče > Green World

Dosetili se KAKO DA SAČUVAJU ČIST VAZDUH - na svaki novoizgrađeni objekat u Kragujevcu, moraće DA SE POSADI jedno drvo

Tako se Kragujevčani bore protiv aerozagađenja i drugih problema koje donosi nekontrolisana gradnja

Autor: K1info/Danas.rs

13/10/2022 > 19:22

podeli vest:

Dosetili se KAKO DA SAČUVAJU ČIST VAZDUH - na svaki novoizgrađeni objekat u Kragujevcu, moraće DA SE POSADI jedno drvo
Foto: google street view


Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju objekata bez sadnje drveća. Ovo je jednoglasna odluka odbornika gradskog parlamenta, doneta 28. juna na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića kojom Kragujevac želi da unapredi kvalitet života građana. Odluka se primenjuje od 1. septembra.

– U cilju očuvanja i unapređenja sveukupnog zelenila na teritoriji grada, ta Odluka kao najefikasniji instrument za realizaciju plansko-urbanistickih mera zastite zivotne sredine, ima veliki doprinos. Na gradskim nadležnim institucijama je sada zadatak da se akcija sprovede u delo kroz kvalitetan plan i program koji ce na vreme obezbediti izbor kvalitetnih i reprezentativnih sadnica, način organizacije sadnje, kao i odabir lokacija na kojima je moguća sadnja ukoliko nije moguće saditi na lokaciji, kometariše ovu odluku lokalnih vlasti Tijana Marković, master inženjer zastite zivotne sredine iz JP Urbanizam Kragujevac.

Po njenom mišljenju izbor lokacija treba tražiti na postojećim javnim zelenim površinama kao i na planski opredeljenim lokacijama za tu namenu koje nisu realizovane.

- Deluj lokalno, misli globalno, zaključuje ona.

Arhitekta Dušan Soković, nije siguran koliko je ostvariva ideja, da se za svaki novoizgrađeni stan u nekom prostoru zasadi po jedno drvo, na način kako bi to valjalo da se dogodi.

- Ovu zamisao bi trebalo da podrže ozbiljni i suštinski kompleksni projekti, ne samo zasađivanja novih stabala, nego i uređenje postojećih skverova, razdelnih ostrva i brojnih drugih prostora parternog urbanizma, što bi značajno doprinelo unapređenju estetike grada, smatra on.

Po Sokovićevom mišljenju, u međuvremenu bi valjalo da se poštuju odredbe važećih PGR-ova (planovi generalne regulacije) koji zahtevaju da se, u zavisnosti od dela grada na koji se odnose, prilikom gradnje na svakoj lokaciji obezbedi od 10 do 20 odsto uređene, pretežno kompaktne, zelene površine.

- Briga o zelenilu i ekologiji nas opominje da postojeće zelene oaze grada pažljivo čuvamo i ne dozvolimo ekspanziju gradnje u tim prostorima, upozorava sagovornik lista Danas.

Za novinara i ekološkog aktivistu Dejana Milševića iz Udruženja „Prvi na skali” ideja „Vrati dah prirodi – posadi drvo” je za pohvalu.

- Ona je u duhu je projekta EU „Natura 2000”, koji se sprovodio u Novom Sadu pod sloganom „Vrati prirodi - Pridruži se i posadi drvo”. Kragujevčani svakako zaslužuje taj vid pažljivijeg odnosa lokalne samouprave prema sugrađanima, kaže on.

Po njegovom mišljenju ta ideja se odnosi na buduće graditelje, a da bi bilo sveobuhvatne koristi morali bi da se rešavaju i problemi iz ranije gradnje. On navodi primer Institut za javno zdravlje koji u okviru izveštaja o aerozagađenju svakog meseca preporučuje dugoročne mere, a jedna od njih je ozelenjavanje javnih površina – stvaranjem mini parkova.

- Da li mimo novogradnje, koja će biti pod boljom kontrolom, Kragujevčani imaju dovoljno zelenih oaza neka procene sami, ceni Milošević.

Nemogućnošću buduće gradnje bez sadnje, po Ivanu Raduloviću, kragujevačkom Glavnom gradskom urbanisti, kreatori javnih politika prepoznali su značaj zelene infrastrukture za održivi urbani razvoj i podizanje kvaliteta života građana i zdravlje stanovništva uopšte.

- Ova odluka će sigurno unaprediti javne prostore, kako sa aspekta smanjenja efekta toplotnih ostrva i poboljšanja mikroklimata grada, tako i sa aspekta unapredjenja slike urbanog predela, tvrdi on.

 

 

 

Ostavite komentar