Priče > Green World

Pronalazač iz Kragujevca - profesor Vladan veruje da može da REŠI ENERGETSKU SITUACIJU na SVETSKOM NIVOU

Profesor Vladan Petrović je napravio postrojenje koje upija sunčevu energiju, a toplotu može da zadrži i nekoliko meseci

Autor: K1info/RTV

22/09/2022 > 18:09

podeli vest:

Pronalazač iz Kragujevca - profesor Vladan veruje da može da REŠI ENERGETSKU SITUACIJU na SVETSKOM NIVOU
Foto: Youtube PrintScreen


Budućnost razvoja novih tehnologija nalazi se u korišćenju sunčeve energije. Za profesora Vladana Petrovića koji živi i radi u selu Badnjevac kod Kragujevca, problemi energetike mogu da se reše korišćenjem sistema za akumuliranje sunčeve energije iz kojeg dalje može da se proizvodi i struja i grejanje, a sama tehnologija bila bi i jeftinija u odnosu na postojeće.

Još 2011. godine profesor Petrović je u svom rodnom selu napravio postrojenje koje putem ogledala od aluminijuma, prateći kretanje Sunca, upija solarnu energiju koncentrišući je u apsorber. Ona odlazi direktno u akumulator, koji je izolovan bazaltnim kamenom, te se na taj način dobija energija, koja može da se drži nekoliko meseci.

- Mi danas jedini u svetu možemo da akumuliramo 550 kilovat časova po kubnom metru na hiljadu stepeni i mi tu energiju možemo da držimo na primer šest meseci, sa dva posto gubitka. Nemci imaju želju da mi Evropsku Uniju praktično celu sa ovim sistemom grejemo - kaže naučnik iz Kragujevca.

- Moja je potencijalna želja da nastane sto firmi u Srbiji koje će da ovladaju ovom tehnologijom, obučio bih ih bez ikakve nadoknade i tako bi nastalo oko stotinak inženjerskih firmi. Srbija mora to da iskoristi i da postane poznata na svetskom tržištu sa jednom tehnologijom koja rešava energetiku - kaže Petrović.

Profesor ima 80 godina i zvanično objavljenih 55 naučnih radova i 38 patenata. Solarna energija predstavlja za njega budućnost novih tehnologija, a sam sistem koji je osmislio koštao bi jeftinije od postojećih.

Poznat u svetskim naučnim krugovima, Vladan Petrović je osmog jula u Portugalu na predlog fondacije Mirpuri, dobio najvišu nagradu za naučni doprinos u 2022. godini.

- Imao sam i tu čast da potpišemo i prvi ugovor za izradu prvog pilotskog postrojenja iz solarne energije, da pokažemo kako može da se dobije električna energija 365 dana puta 24 sata iz solarne energije - objašnjava Petrović.

Naučnik iz Šumadije osmislio je jednu tehnologiju koja može da reši na svetskom nivou pitanje energetike.

Patriota po prirodi, Vladan se nada da će pored svetskog interesovanja zanimanje za njegov revolucionarni izum imati i država Srbija, kojoj bi rado ostavio svoje znanje i izume.

 

 

 

 

Ostavite komentar