green world

Srbiju će zatrpati OPASNO SMEĆE: Trenutno imamo 20 kg elektronskog OTPADA po stanovniku, A BIĆE GA SVE VIŠE

Daleko smo od Nemačke i Švajcarske po pitanju razvrstavanja otpada i reciklaži. Ipak, napredak se nazire

Autor: RTS

20/08/2022 > 15:04

podeli vest:

Srbiju će zatrpati OPASNO SMEĆE:  Trenutno imamo 20 kg elektronskog OTPADA po stanovniku, A BIĆE GA SVE VIŠE
Foto: Unsplash.com


Kako bi sačuvali životnu sredinu, postigli uštede u električnoj energiji i sačuvali prirodna bogatstva jako je važno reciklirati otpad.

Prošle godine zbrinuto je 120.000 tona posebnog otpada u koji spadaju elektronski i električni otpad, gume, motorna ulja, vozila, akumulatori i baterije, a trend rasta nastavljen je i u sedam meseci ove godine.

Nikola Ergić, predsednik Udruženja reciklera Srbije, rekao je da se mnogo više opasnog otpada našlo na sigurnom mestu i da su zadovoljni zbog toga, ali da uvek ima prostora za napredak. Prema njegovim rečima, njihovo zadovoljstvo se ogleda i u promeni načina finansiranja upravljanja posebnim tokovima opasnog otpada. On napominje da je uvedena ekološka taksa i da je novac koji građani za nju uplaćuju namenjen njegovom zbrinjavanju.

Pravilna reciklaža je prevencija zdravlja, a velike količine opasnog otpada koji će recikleri izdvojiti biće poslat u Evropu ili Singapur.

- Imamo sve više uređaja koji sve kraće traju. Za šest, sedam godina od otpada od 10 kg po stanovniku, došli smo do 20 kilograma po stanovniku - rekao je Ergić.

Dodao je još, da postoji Pravilnik o upravljanju električnim i elektronskim otpadima u kome je naglašeno šta mora da radi vlasnik, a šta sakupljač otpada.

Foto: Unsplash.com

 

Uloga trgovca u procesu reciklaže je veoma bitna. Mi kao kupci stari uređaj možemo da vratimo trgovcu, a on je dužan da ga dalje prosleđuje.

Kada je reč o recikliranju u Srbiji, kaže da imamo kvalitetnu opremu za tretman posebnih tokova otpada, ali nemamo dobro uređen sistem sakupljanja otpada.

- Kada građani budu znali gde će svoj odbačeni računar, svoj frižider, svoju gumu da odlože onda neće biti problema sa životnom sredinom i sa zdravljem ljudi - rekao je Ergić.

Foto: Unsplash.com

 

 

Ostavite komentar