Priče > Green World

Veštačko IZAZIVANJE KIŠE moglo bi da bude rešenje za sušu - ozloglašeni dronovi već u upotrebi

U pojedinim krajevima Kine poljoprivrednici se decenijama oslanjaju upravo na veštački izazvane padavine

Autor: K1info/Danas

17/08/2022 > 14:45

podeli vest:

Veštačko IZAZIVANJE KIŠE  moglo bi da bude rešenje za sušu - ozloglašeni dronovi već u upotrebi
Foto: Unsplash.com


Već decenijama unazad naučnici upozoravaju na problem globalnog zagrevanja, topljenja glečera i ledenog pokrivača, kao i rast nivoa mora. Ove godine su u nekim zemljama zabeležene najviše temperature u poslednjih 50 godina, što je izazvalo velike suše u pojedinim delovima Azije i Indije.

Sredinom prošle godine, stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata bili su svedoci potpuno novog naučnog poduhvata. Nalik na filmove naučne fantastike, avion sa posebno dizajniranom opremom, uspeo je da „naelektriše“ oblake i izazove kišu koja je u Dubaiju padala oko 45 minuta.

Ako se dokaže da ta tehnologija nije štetna po životnu sredinu, mogla bi da promeni izgled mnogih delova sveta, ali i da u značajnoj meri pomogne kada je u pitanju proizvodnja hrane.

Još početkom 20. veka naučnici širom sveta su eksperimentima pokušavali da promene klimu, raspršujući avionima ili sličnim letelicama različita jedinjenja u postupku koji se naziva i "cloud seeding" (sejanje oblaka).

Najveći projekat "sejanja oblaka" se već dve decenije sprovodi širom Kine. Najčešća tehnika je ona sa srebro-jodidom koji se ispušta iz aviona, ali se poslednjih godina koriste i posebno razvijene rakete, bespilotne letelice – dronovi, kojima se mogu precizno pogađati formacije oblaka iznad određenih područja.

Te tehnike su toliko česte da se većina velikih farmi i proizvođača hrane u Kini unapred oslanja na njih kada se planira setva i žetva različitih poljoprivrednih kultura. 

Foto: Unsplash.com

 

 

Ostavite komentar