Priče > Green World

Krivi smo, NEGO ŠTA: Planeta zbog ilegalne SEČE godišnje gubi ŠUME površine Portugalije

Šume odumiru, sa njima nestaje i ostali živi svet, a prirodni resursi su na ivici

Izvor: K1info/Tanjug

22/04/2023 > 12:59

podeli vest:

Krivi smo, NEGO ŠTA: Planeta zbog ilegalne SEČE godišnje gubi ŠUME površine Portugalije
Foto: Pixabay.com


Povodom Dana planete Zemlje, koji se obeležava danas, Svetski fond za prirodu (WWF) je upozorio da zbog ilegalne seče šuma godišnje gubimo teritorije veličine Portugalije, što kao direktnu posledicu ima još pogubnije klimatske promene i veći procenat gubitka bioraznolikosti.

Iz WWF ističu da uprkos brojnim dogovorima i sporazumima koji su postignuti na globalnom nivou, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni i proglašavanja 30 odsto teritorije naše planete za zaštićeno područje, podaci pokazuju upravo suprotno, jer šume odumiru, a sa njima nestaje i ostali živi svet.

Pozivajući se na dokumenta iz svog poslednjeg izveštaja o stanju iz Svetskog fonda za prirodu apeluju na donosioce odluka, korporacije i građane da prestanu sa neograničenom upotrebom i zloupotrebom prirodnih resursa koji su na ivici da budu sasvim iscrpljeni i preusmere se na održive izvore energije.

Izvršna direktorka WWF Adria Nataša Kalauz je istakla da se korišćenjem obnovljivih izvora energije, umesto isključivog oslanjanja na fosilna goriva, može mnogo pomoći očuvanju prirodnih resursa, jer, kako je rekla, ako nema njih nema ni ukupnog živog sveta a na kraju ni ljudi.

 

 

Ostavite komentar