Priče > Green World

Ekološko RUGLO na jezeru Međuvršje: Meštani u STRAHU za biljni i životinjski svet

Ono što proteklih godina takođe ruži izgled ovog jezera jeste visoka koncentracija algi što neretko doprinosi pomoru riba

Izvor: K1info/RINA

18/04/2023 > 21:30

podeli vest:

Ekološko RUGLO na jezeru Međuvršje: Meštani u STRAHU za biljni i životinjski svet
Foto: RINA


Dugotrajne padavine u okolini Požege prouzrokovale su poplave, a u okolini Čačka voda je do jezera Međuvršje donela granje i gomilu smeća. Pojedini meštani, ali i posetioci ovog turističkog mesta neprijatno su iznenađeni prizorima koji su ih zatekli.

- Ovo je naš biser, ali neretko preti da će postati prava ekološka bomba. Sa svakim obilnijim padavinama voda donosi velike količine otpada koje zatim dugo vremena ostaju na površini. Sa višim temperaturama počinje da se širi i smrad - kažu za RINU Čačani koji imaju vikendicu na samoj obali jezera Međuvršje.

Ono što proteklih godina takođe ruži izgled ovog jezera jeste visoka koncentracija algi što neretko doprinosi pomoru riba. Iako se ovaj kraj svrstava u popularne lokacije, turistička sezona zbog stanja u kom se jezero nalazi neretko je ugrožena.

Da bi fatalne posledice po biljni i životinjski svet, ali i za ugostiteljske radnike u narednom periodu bile izbegnute, mađarska firma "Naturakva" zajedno sa srpskim ekspertima otpočela je projektovanje za čišćenje jezera Bubanj u Kragujevcu i Međuvršje kraj Čačka. Finansiranje projektovanja ide iz nepovratnih sredstava koje finansira Mađarska agencija za promociju izvoza (HEPA).

Grad Čačak je platio, pre dve godine, četiri miliona dinara za elaborat izmuljavanja i kompletnog čišćenja jezera Međuvršje. Potpisivanjem ugovora sa Mađarima otišlo se još jedan korak dalje i bliže konačnom rešenju.

 

 

Ostavite komentar