Priče > Green World

Čudo NEVIĐENO na Suvoboru: U Leušićima instaliran PUNJAČ koji nemaju ni veći GRADOVI

Ideja je da do 2030. svi veliki evropski proizvođači prestanu sa proizvodnjom dizel i benzinskih motora i da predju na elektro pogon

Izvor: K1info/RINA

06/04/2023 > 23:01

podeli vest:

Čudo NEVIĐENO na Suvoboru: U Leušićima instaliran PUNJAČ koji nemaju ni veći GRADOVI
Foto: RINA


Da su električni automobili budućnost čovečanstva sve je izvesnije. Mnogo je onih koji se odlučuju da uštede novac ali i smanje zagađenja prelazeći na automobile koji idu na struju.

Ono što je najvažnije jeste kako napuniti svog četverotočkaša i dok mnogi gradovi u Srbiji još uvek nemaju instalirane punjače, jedno selo na padinama Suvobora moglo bi da im posluži za primer.

Verovali ili ne, u malim Leušićima u domaćinstvu koje se bavi eko-turizmom ugrađen je prvi punjač na gornjomilanovčkoj teritoriji.

- Desilo se to da je par gostiju došlo sa električnim vozilima, i zatražili su običan kabal kako bi napunili svoja vozila. Mi smo onda rekli zašto ne dati tu novu mogućnost da napune vozila, borave kod nas, ručaju i dalje nastave put. A da je to bio pun pogodak potvrđuje i podatak da su za kratko vreme smeštajni kapaciteti rasprodati nekoliko meseci unapred. Praktično smo do početka jula popunjeni skroz, mahom su u pitanju gosti iz inostranstva. To su Madjarska, Poljska, to su ljudi koji su se odmah javili i bukirali smeštaj kad su videli da smo postavili električne punjače - izjavio je za RINU Zoran Jeftović iz etno-sela u Leušićima.

Električni punjač postavljen u živopisnom srpskom selu spada u red sporijih punjača, što Jeftovićima potpuno odgovara. Stručnjaci za ove uredjaje kažu da će ovakvih aparata biti sve više.

- Ideja je da do 2030. godine svi veliki evropski proizvođači prestanu sa proizvodnjom dizel i benzinskih motora i da predju na elektro pogon. Pa će ovi punjači postati deo naše svakodnevice. Za sada je to kod nas još uvek sporije prihvaćeno u odnosu na Evropu, ali sve veći broj zahteva pristiže i samim tim mreža se sve više širi. Tako da kroz par godina to će i kod nas biti uobičajna stvar ne samo u gradu već i na selu - kaže Bojan Mijušković iz kompanije koja se bavi ugradnjom punjača za elektro vozila.

 

Za vozače električnih automobila koji preko autoputa Miloš Veliki krenu put Crne Gore, ova lokacija bila je pravo iznenađenje, jer uz tu saobraćajnicu ovakvih punjača nema ni u jednom većem gradu.

Foto: RINA

 

- Samo da je punjača malo više, električni automobil je za svaku porodicu. Kod nas je još uvek ta mreža elektro punjača slaba, a daje mnoge pogodnosti. Jako je isplativo, ekonomično i stavlja zaštitu životne sredine na prvo mesto - kaže jedan od vozača električnog vozila kog smo zatekli u Leušićima.

 


 

 

Ostavite komentar