Priče > Green World

Milivoj sagradio KUĆU koja NE MORA DA SE GREJE, tvrdi da to NIJE SKUPO i da može svako

Najveća prednost kuće su zidovi koji su ispunjeni energetski efikasnim blokovima od presovane slame

Izvor: K1info/kurir.rs

01/03/2023 > 22:13

podeli vest:

Milivoj sagradio KUĆU koja NE MORA DA SE GREJE, tvrdi da to NIJE SKUPO i da može svako
Foto: screenshot YouTube Vertigo Produkcija


Naizgled obična stambena jedinica, međutim, porodična kuća novosadskog penzionera Milivoja Pejina izgrađena je od ekoloških i energetski efikasnih materijala, jedino su temelj i stubovi od armiranog betona, jer tako mora po propisima.

- Osnovni materijali koji ulaze u ovu kuću su trska, slama, negašeni kreč i blato. Nema cementa i gvožđa. Ustvari, ima ih u temelju, ali sam ja bio prinuđen da to prihvatim - objašnjava novosadski penzioner i vlasnik kuće Milivoj Pejin.

Najveća prednost kuće su zidovi koji su ispunjeni energetski efikasnim blokovima od presovane slame, a primera radi, u izgradnji je utrošeno 500 takvih blokova koji vrede svega 50 dinara po komadu, tako je govorio penzioner Milivoj za RTV, sada već više od decenije.

Ne greje ni na nuli i ne kreči nikad

Penzioner iz Novog Sada tada je sejao i pšenicu pa je više nego dovoljno imao i strnjike što znači da ga je kuća izašla još jeftinije.

Kad je napolju minus 5-6, u kući je bez grejanja 11-12 stepeni, a u podrumu još toplije. Kad se uključi bojler, šporet, televizor koji takođe emituju toplotu temperatura se podiže do prijatne. Milivoj je tada ispričao i da nikad ne kreči nego fleku sa zida skida šmirglom za minut. A ušteda u grejanju je neverovatna.

- Svi zidovi sa unutrašnje strane su isprskani živim krečom, a on je i mašinski ubačen u bale slame. Kreč je ušao 6 cemntimetra u balu i sada ga ne možete razbiti ni čekićem jer je tvrd kao kamen. Ne možete ni ekser da zakucate - objašnjavao je javnom servisu Pejin.

 

Inače, stručnjaci poručuju da je naučno dokazano da blokovi od slame, mešani sa krečom i blatom, ne privlače glodare i insekte, i ne mogu da se zapale.

Vojvođanska polja obiluju dobrim izolatorima poput slame i žute ilovače, naši preci su ih decenijama koristili za gradnju, a mi smo se ipak okrenuli manje efikasnim savremenim materijalima.

To su materijali koji imaju i ekološku i zdravstvenu prednost.

U našoj zemlji, osim predrasuda ljudi, postoji i nedostatak znanja projektanata i izvođača radova o gradnji kuća od slame i sličnih materijala, a nedostaje i standardizacija takve vrste gradnje, kakva na primer postoji u Francuskoj ili na Novom Zelandu.

 

 

 

Ostavite komentar