Priče > Green World

Šta da RADIMO sa tolikim SMEĆEM? Srbija IZVOZI OTPAD koji ne može da se RECIKLIRA u našoj zemlji

Elektronski i električni otpad treba reciklirati na pravi način

Izvor: K1info/Tanjug

24/01/2023 > 18:02

podeli vest:

Šta da RADIMO sa tolikim SMEĆEM? Srbija IZVOZI OTPAD koji ne može da se RECIKLIRA u našoj zemlji
Foto: MUP RS

U svetu se godišnje baci više od 50 miliona tona elektronskog i električnog otpada, a taj podatak nas opominje da koristimo proizvode što duže i da ih kada postanu otpad, recikliramo na pravi način i upotrebimo u proizvodnji novih proizvoda, ocenio je danas direktor za održivi razvoj u NALED-u Slobodan Krstović.

Krstović za Tanjug pojašnjava da u električni i elektronski otpad spadaju veliki i mali kućni aparati, mobilni telefoni, računarska IT oprema i automati, te dodaje da ta vrsta otpada predstavlja najbrže rastući otpad širom sveta.

Na pitanje šta treba da se uradi kako bi se podigla svest građana o značaju odlaganja te vrste otpada, Krstović navodi da je ključ da se ponude mesta za njegovo odlaganje, poput opštinskih sakupljačkih centara i radnji u kojima se kupuje nova oprema.

- Taj deo nije uređen do kraja, postoje situacije u kojima građani donesu svoj stari uređaj i da niko ne želi da ga uzme u radnji kada kupuju novi jer nemaju dozvolu za skladištenje te vrste otpada  i to pravi ozbiljan problem za razliku od nekih zemalja u okruženju gde radnje, koje imaju više od 400 metara kvadratnih prostora moraju imajti poseban deo za odlaganje ove vrste otpada - kazao je Krstović.

On je objasnio i da ljudi koji žele da pošalju svoj dotrajali aparat na reciklažu mogu to da učine tako što će se obratiti javnim komunalnim preduzećima, a koja će ih potom uputiti na brojeve telefona reciklažne industrije. Naveo je i da se iz Srbije izvozi otpad koji ne možemo da recikliramo u našoj zemlji, kao što su otpadne baterije i dodao da pored reciklažnog centra u Nišu postoji još jedan u Sremskoj Mitrovici, a planirana je izgradnja i u drugim opštinama.

- Najgora varijanta je da se opasni materijal odloži u kontejner za komunalni otpad. Najbolje je da se preda operateru sistema kako bi on taj proizvod rastavio i reciklirao komponente koje je moguće reciklirati u našoj zemlji - kazao je Krstović.

Jelena Anđelković iz E-reciklaže navodi za Tanjug da je u tom reciklažnom centru prošle godine reciklirano 17.000 tona otpada i da je pozitivno što građani sve više prepoznaju značaj pravilnog odlaganja otpada.

- Poslednjih godina zaista retko možete da vidite pored kontejnera ili negde u prirodi bačen televizor, frižider ili bilo koji drugi elektronski ili ekektrični uređaj. To je dobar pokazatelj da se svest polako podiže kod naših građana i korak po korak idemo ka pravom putu - navela je Anđelković.

 

Ostavite komentar