Priče > Green World

AMBASADORKA ŠVEDSKE posle godinu i po provedenih u Srbiji JEDAN PROBLEM izdvojila kao NAJVEĆI

Švedska sa EU radi na smanjenu industrijskih isparenja u Srbiji, reciklaži, preradi otpadnih voda

Izvor: K1info

23/12/2022 > 20:00

podeli vest:

AMBASADORKA ŠVEDSKE posle godinu i po  provedenih u Srbiji JEDAN PROBLEM izdvojila kao NAJVEĆI
Foto: Pexels.com


Ambasadorka Švedske Anika Ben david je bila gost u emisiji "Uranak" na K1 televiziji gde je govorila o zagađenju vazduha i zaštiti životne sredine. Pored toga istakla je važnost srpske dijaspore u Švedskoj.

- Srbija i Švedska imaju jako dobre bilateralne odnose i sjajan most između naše dve zemlje koji se ogleda u dijaspori. Jedan odsto svih ljudi koji žive u Švedskoj su zapravo iz Srbije. Fantastično su se integrisali u našoj zemlji i pružaju veliki doprinos razvoju jedne moderne Švedske, našim ekonomskim rezultatima i raznolikosti našeg društva - rekla je ambasadorka.

- Mi smo davali grantove, podršku za razvoj i to već dve decenije radimo u Srbiji. Lideri smo na tom planu. Zadovoljstvo nam je da vidimo kada se druga, treća generacija Srba u Švedskoj odluči za povratak u Srbiju i tako prenosi znanje, rešenja, inovacije i kreativnost i time daju doprinos društvenom i ekonomskom razvoju Srbije. Mnoge švedske kompanije posluju u Srbiji i mi smo ponosni na njih - rekla je Anika.

- Podrška koju mi dajemo Srbiji se realizuje u tandemu sa našim srpskim partnerima i sagovornicima. Mi smo lider u borbi za zaštitu životne sredine i tu radimo ruku pod ruku sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine,  između ostalih. To je zajednički poduhvat. Takođe imamo saradnju u domenu organizovanog kriminala, sarađujemo sa tužilaštvom, sa sudstvom. Ne radimo to sami nego sa našim srpskim domaćinima - rekla je Anika Ben David.

Anika Ben David ističe da je najveći problem u Srbiji zagađenje vazduha.

- Kvalitet vazduha je najveći problem. Protekle nedelje stepen zagađenja u Beogradu je bio veoma visok i čovek može to da oseti kada udahne vazduh na ulici. Radimo na incijativi koja će dovesti do smanjenja industrijskih isparenja u Srbiji. Radimo i na preradi otpadnih voda i na recikliranju. Zajedno sa EU pokrenuli smo jedan pilot projekat u 17 opština u Srbiji - rekla je ona.

Foto: Pexels.com

 

- Uvodimo recikliranje kako bi ono bilo lako za građane, da pomognu novim izvorima energije i novim radnim mestima upravo kroz recikliranje. Da bismo to uspeli neophodno je da koristimo stručno znanje naučnika, naučnih radnika, civilnog sektora, naravno države i opština. Važan je građanski pristup i učešće građana kako bi to bilo lako i atraktivno - rekla je Anika Ben David.

Ambasadorka Švedske osvrnula se i na njen boravak u Srbiji.

- Godinu i po dana sam u Srbiji. Teško je ne biti zaljubljen u život u Beogradu. U Srbiji sam nailazila samo na gostoprimstvo, ljubaznost i velikodušnost svih koje sam upoznala. Putovala sam po Srbiji i zemlja vam je prelepa. Nadam se da ću otkriti još neka nova mesta u Srbiji - rekla je Anika.

- Van Beograda mi se najviše svidela raznovrsnost pejzaža i krajolika u zemlji, ravnice Vojvodine, planina Tara, jug Srbije i planine kod Rudnika koje sam nedavno posetila. Mislim da su praznični periodi fantastični u Srbiji tako da ću ostati i ove godine ovde uživati u svemu što Beograd ima da ponudi i u prazničnom raspoloženju - rekla je ambasadorka Švedkse Anika Ben David u “Uranku” na K1 televiziji. 

 

 

 

Ostavite komentar