Priče > Društvo

DROGA za žurke postaje lek na RECEPT? Srpski stručnjak tvrdi da PAMETNO KORIŠĆENJE daje DOBRE EFEKTE

Svetski stručnjaci objašnjavaju kako je uzimanje MDMA kreiralo ili pojačalo “osećaje poverenja i bliskosti”

Autor: M. D.

14/12/2022 > 07:15

podeli vest:

DROGA za žurke postaje lek na RECEPT? Srpski stručnjak tvrdi da PAMETNO KORIŠĆENJE daje DOBRE EFEKTE
Foto: Pixabay.com


Popularna rejverska droga MDMA mogla bi biti odobrena u bolnicama u SAD-u  već 2024.godine, nakon što su pojedine studije pokazale kako stvara pozitivne efekte kod pacijenata koji boluju od teško izlečivog Posttraumatskog stresnog poremećaja  (PTSP). 

Testiranje je izgledalo tako da su pacijenti s dijagnozom ozbiljnog PTSP-a dobili placebo, 80 miligrama ili 120 miligrama MDMA – što su doze otprilike podjednake onima u tipičnoj piluli ekstazija, i to pre sat i po razgovora s terapeutom.

Foto: Unsplash.com

 

 

 

 

Rezultati su bili zapanjujući, jer je čak 88 odsto učesnika koji su primali MDMA pokazalo značajna poboljšanja nakon treće sesije, a neverovatne je da je čak dve trećine (67 odsto) pokazalo takav napredak da se njihovo stanje više ne može nazvati PTSP. Kontrolna grupa, ona sa placebom, pokazala je poboljšanje kod samo trećine, nakon istog vremena.

Svetski stručnjaci objašnjavaju kako je uzimanje MDMA kreiralo ili pojačalo “osećaje poverenja i bliskosti”, koji su pacijentima omogućili da se bolje otvore svojim psihijatrima i da racionalnije pričaju o svojim traumama.

Inače, od trenutka kada je MDMA 1985. godine stavljena van zakona, aktivisti i psihijatri koji su prepoznali vrednost ovog psihodeličnog amfetamina smesta su počeli da rade na njegovoj legalizaciji. Jedna od organizacija koje su pokrenute u osvit zabrane je bila MAPS,

Multidisciplinarna asocijacija za psihodelične studije, koja je uložila milione u klinička ispitivanja MDMA da bi ova supstanca bila dostupna uz recept. A danas, 34 godine od osnivanja MAPS-a, ove aspiracije će biti i realizovane, barem delimično.

I domaći stručnjaci u saglasni su da se u toku psihoterapije koristi medicinska MDMA.

- Pozdravljam primenu amfetamina, psilocibina i LSD-a u medicinske odnosno psihoterapijske svrhe. Naravno, uz obavezno stručno doziranje, kardiološki pregled, bezbedne uslove i obavezan rad i terapeuta i koterapeuta. Rezultati istraživanja su pozitivni ne samo u USA, već i u Britaniji, Izraelu, Rusiji i još nekoliko zemalja. I sam sam svedok pozitivnih iskustava na ovim vrstama supstanci i smatram da uz pametno korišćenje imaju dobre efekte na mentalno zdravlje - kaže Marko Braković, psihoterpeut i pisac.

 

 

 

Ostavite komentar