Priče > Društvo

Gospodari HOLIVUDA krivi za nestašicu LEKA u Srbiji: Lakoverni ga piju, a OBOLELI ISPAŠTAJU

Pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 2 u apotekama sve teže pronalaze lek "Ozempic", jer ga mnogi koriste za mršavljenje

Izvor: K1info

Autor: 021.rs

08/12/2022 > 16:51

podeli vest:

Gospodari HOLIVUDA krivi za nestašicu LEKA u Srbiji: Lakoverni ga piju, a OBOLELI ISPAŠTAJU
Foto: Shutterstock


Pacijenti koji boluju od dijabetesa tipa 2 u apotekama sve teže pronalaze lek "Ozempic", inovativnu terapiju koja kao neželjenu reakciju ima za mnoge zapravo željeni efekat - gubljenje težine.

Mnogi koji žele da smršaju posegli su poslednjih par meseci za ovim lekom, nabavljajući ga "na crno" i zloupotrebljavajući njegovo dejstvo, čime su izazvali nestašicu terapije na tržištu i problem za one kojima je ovaj lek zapravo potreban.

Foto: Youtube PrintScreen

 

- U julu se, konačno, na pozitivnoj listi lekova našao lek 'Ozempic'. Lek se koristi u terapiji dijabetesa i pacijenti su ga dočekali sa oduševljenjem pošto daje odlične rezultate. Naravno to nije dugo potrajalo pošto ga je nemoguće nabaviti. U apotekama govore kako je problem sa dobavljačima i nema ga u nabavci. Pacijenata ima mnogo koji su uvedeni u terapiju i moraju ga uzimati redovno - a sada smo bez rešenja? - požalio se čitalac redakciji 021.rs. 

Nadležni organi su posle dosta najava i promovisanja bolje terapije za dijabetičare ove godine konačno uveli ovaj inovativni lek na tržište.

Za 021.rs u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da je od svih dostupnih lekova za lečenje dijabetesa, uočen kratkotrajni prekid u trajanju od nekoliko dana u snabdevanju jedne jačine (1 mg) leka za lečenje dijabetesa zaštićenog naziva "Ozempic."

- Povećana potražnja za navedenim lekom rezultat je njegovog prometovanja u slobodnoj prodaji i za one indikacije koje nisu propisane od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i koje se ne odnose na lečenje dijabetesa tipa 2. Od kompanije 'NovoNordisk', koja je nosilac dozvole za lek 'Ozempic', dobijena je pisana garancija da će ovaj lek biti obezbeđen u potrebnim količinama za lečenje osiguranih lica koja ostvaruju pravo na izdavanje leka na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja - kažu u RFZO.

Dodaju da su odmah obavestili sve zdravstvene ustanove i apoteke, kao i dobavljače, o navedenim problemima, te da su naglasili da je protivzakonito da se "Ozempic" prometuje za indikacije za koje nije propisan.
 
- Ozempic' je jedan od četiri inovativna leka za lečenje dijabetesa koji je Republički fond za zdravstveno osiguranje stavio na Listu lekova i koji se propisuju na lekarski recept, a za koji pacijenti ne plaćaju participaciju, za razliku od drugih zemalja gde oboleli od dijabetesa plaćaju deo troškova za ove lekove - navode u RFZO za 021.rs.

Nema ga u celom svetu

Zloupotreba terapije "Ozempic" zapravo je holivudski trend. Došao je kod nas najpre zbog društvenih mreža, ali nije neobično ni da savete o korišćenju ovog leka daju neregistrovani lekari u salonima i drugim estetskim objektima. 
 
Na ljude danas veliki uticaj imaju influenseri, a dve pojave koje su dovele do nestašice "Ozempica" na svetskom tržištu su Kim Kardašijan i Elon Mask.

Foto: Tanjug/AP

 

Nakon što je izgubila mnogo kilograma za kratko vreme, korisnici društvene mreže TikTok započeli su glasinu da je ova rijaliti ličnost izgubila kilograme zahvaljujući upotrebi upravo "Ozempica" - iako sama Kardašijan to nikada nije rekla.

S druge strane, Elon Mask, novi vlasnik Tvitera, na ovoj mreži je javno komentarisao zloupotrebu lekova za gubljenje kilograma, navodeći i "Ozempic" kao efikasno sredstvo pomoću kog je i sam izgubio na težini. Posle toga, pretrage o ovoj terapiji su se digle na neverovatne nivoe, dovodeći do distribucije leka na "crnom tržištu".

 

Ostavite komentar