Priče > Društvo

I onda kažu da ZDRAVLJE NEMA CENU - novi LEK protiv HEMOFILIJE košta čak - 3,5 MILIONA DOLARA

Ova bolest pogađa jednu osobu u 40.000, od kojih su većina muškarci

Izvor: K1info/Tanjug

24/11/2022 > 10:07

podeli vest:

I onda kažu da ZDRAVLJE NEMA CENU - novi LEK protiv HEMOFILIJE košta čak - 3,5 MILIONA DOLARA
Foto: Pixabay.com


Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je Hemgeniks, novi lek protiv bolesti hemofilije, koji će koštati čak 3,5 miliona dolara po tretmanu!

Kada je proizvođač "CLS Behring" odredio cenu ovaj lek postao je najskuplji na svetu, a sa trona je skinuo dosadašnjeg rekordera lek Zolgensma, koji je FDA odobrila 2019. godine za lečenje spinalne mišićne atrofije i košta 2,1 milion dolara po tretmanu.

Hemgeniks je genetska terapija kojom se leče odrasli od hemofilije B, genetičkog poremećaja koagulacije koji se manifestuje povećanim obimom krvarenja ili spontanim krvarenjem, najčešće u velike zglobove, javlja CNN.

Ova bolest pogađa jednu osobu u 40.000, od kojih su većina muškarci.

Klasičan tretman podrazumeva rutinsku intravenoznu infuziju, kako bi se održali dovoljni nivoi nedostajućeg faktora zgrušavanja krvi, ali nova terapija bi trebalo da predstavlja jednokratnu IV infuziju.

Prema analizi američke zdravstvene kompanije "GoodRx", najskuplji lek u SAD dosad je bio Zolgensma, koji je FDA odobrila 2019. godine za lečenje spinalne mišićne atrofije i košta 2,1 milion dolara po tretmanu.

 

 

 

Ostavite komentar