Priče > Društvo

Pravoslavni vernici danas obeležavaju ĐURĐIC - dakle, ZIMA DOLAZI

SPC danas obeležava Đurđic, u znak sećanja na prenos moštiju svetog velikomučenika Georgija u novi hram

Izvor: K1info

16/11/2022 > 07:00

podeli vest:

Pravoslavni vernici danas obeležavaju ĐURĐIC - dakle, ZIMA DOLAZI
Foto: screenshot


Na današnji dan se obeležava obnavljanje hrama velikomučenika Georgija u Lidiji i prenos njegovih moštiju u taj hram.

Za Đurđic se koristi ikona na kojoj je prikazan vojnik koji stoji na poljani sa kopljem u ruci.

Svetog Georgija ili svetog Đorđe/Đurađa - kako u narodu zovu ovog sveca, pravoslavni Srbi slave dva puta u godini – 6. maja (Đurđevdan), na dan njegovog stradanja u vreme rimskog car Dioklecijana i 16. novembra (Đurđic).

Ovo je česta porodična slava koja se proslavlja pripremom slavskog kolača, žita i vina. Ukoliko padne u mrsni dan sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna trpeza.

Prema narodnom verovanju zima dolazi sa Đurđicem, a odlazi sa Đurđevdanom.

Foto: screenshot

Sveti velikomučenik Georgije

Iako Đurđic nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, veoma je važan i poštovan praznik među vernicima, pa se tako na ovaj dan ne rade teški poslovi i ručni radovi.

Takođe, strogo je zabranjeno loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti i cele sledeće godine.

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate (24. novembar) nazivaju se Mratinci ili Vučiji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova. U vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

Narod ovog svetitelja ubraja u zaštitnike, koje su ljudi u nevolji prizivali. Veruje se da sveti Georgije voli da se odazove nevoljnicima i da im pomogne. Pojavljuje se u obliku mladog viteza na konju, a naročito rado pomaže onima koji slave njegov dan.

Po broju svečara Đurđic je na osmom mestu slava kod Srba. Đurđic je i gradska slava Novog Sada i Bora.

 

Ostavite komentar