Priče > Reportaža

ČUDO u Srbiji: Sagradili CRKVU bez ijednog EKSERA, ona i danas "živi"

Uprkos teškim vremenima, digla se iz pepela zahvaljujući tadašnjim meštanima azbukovačkog kraja

Izvor: K1info

Autor: Rina.rs

23/09/2022 > 21:32

podeli vest:

ČUDO u Srbiji: Sagradili CRKVU bez ijednog EKSERA, ona i danas "živi"
Foto: RINA


Meštani sela Donja Orovica, u blizini Ljubovije, sagradili su još 1813. godine crkvu brvnaru bez ijednog eksera, a ona i dan danas traje i "čuva" vredne relikvije koje su pod zaštitom države, kao što su ikone ruskog porekla neprocenjive vrednosti.

Ova jedinstvena crkva posvećena je Saboru Svetih 12 Apostola i pripada Eparhiji šabačkoj, a predstavlja nepokretno kulturno dobro koje je od 1982. godine pod zaštitom države.

Poznato je da su kroz vekove crkve delile sudbinu svog naroda, pa je i ova svetinja u Donjoj Orovici, podignuta 1693 godine, potpuno uništena 1813 godine u Prvom srpskom ustanku. Uprkos teškim vremenima, digla se iz pepela zahvaljujući tadašnjim meštanima azbukovačkog kraja.

- Hram je napravljen za tri meseca, a gradili su ga meštani okolnih sela dokazujući da su bili izvrsni neimari. Na crkvi nema nijedan esker, već je crkva građena na žgljebove, daske su se sklapale jedna u drugu. Prvobitan krov brvnare je sačuvan, samo je preko šindre dodat lim. Prorezi na hramu, puškarnice pokazuju da je postojao način da se od turske vojske na vreme odbrani i tada su u hramu ostajali nahrabriji Srbi koji su svojim životima branili veru - objasnio je za RINU jerej Jovan Sekulić, paroh orovički.

Foto: RINA.rs

 

U hramu se pored nekoliko bogoslužbenih knjiga iz 19. veka čuvaju ikone ruskog porekla neprocenjive vrednosti.

- Ikona Presvete Bogorodice datira iz 1857 godine kao i ikona Gospoda Isusa Hrista, ikona Sv. Jovan Krstitelja hramu je darivana 1891.godine dok ikona Svetog Nikole datira iz 1870.godine. Ovde se nalaze još starije ikone poput ikone Presvete Bogorodice , diptisi i ikona Svetog Jovana Krstitelja. Ikone datiraju iz 17,18 i 19.veka - kaže paroh orovički Jovan.

U porti hrama nalazi i se i prangija koja je obaveštavala meštane o dolasku neprijateljske vojske, a kasnije za objavljivanje velikih praznika.

Foto: RINA.rs

 

- Meštani su je kupili 1840 godine, teška je 130 toka, odnosno 170 kg. Za nju se vezije i jedan narodni običaj da momci koji je podignu, spremni su za ženidbu - kaže Jovan Sekulić, paroh orovički.

Ljubovija ima ogromne potencijale i za razvoj verskog turizma zahvaljujući brojnim pravoslavnim hramovima koji se nalaze na teritoriji te opštine.

- Na teritoriji naše opštine imamo 14 crkava i četiri manastira. Nezaobilazna destinacija domaćih i stranih turista svakako je Soko Grad, je tvrđava u zapadnoj Srbiji u blizini Ljubovije, koja nikada nije osvojena borbom već je uvek menjala gospodare mirovnim ugovorima. Ona je jedna od tvrđava u kojoj su se Turci najduže zadržali i koja je sa još nekoliko gradova predata knezu Mihajlu Obrenoviću 1867. godine. Podno grada je podignut manastir Svetog Nikole - kaže Jelena Tešić, direktorka Turističke orhanizacije opštine Ljubovija.

Foto: RINA.rs

 

Skriveni u prirodnim lepotama azbukovačkog kraja, manastiri i crkve u Ljuboviji na jedinstven način oslikavaju dušu srpskog naroda koji se uprkos teškim vremenima izborio da sačuva svoju veru i pokolenjima ostavi u nasleđe neprocenjivo blago.

 

 

 

Ostavite komentar