Vesti > Region

SUĐENJE mitropolitu JOANIKIJU u Podgorici: Nije bila LITIJA, nego MOLITVENI HOD

Služba je trajala sat, a okupljanje naroda preko dva sata

Izvor: K1info/Tanjug

07/11/2022 > 16:43

podeli vest:

SUĐENJE mitropolitu JOANIKIJU u Podgorici: Nije bila LITIJA, nego MOLITVENI HOD
Foto: Printscreen/Youtube


U nastavku suđenja mitropolitu crnogorsko-primorskom i osmorici sveštenika SPC zbog kršenja pandemijskih mera pre dve godine kada su u Nikšiću održane litije, Joanikije je rekao da se okupljanje 20.000 ljudi da proslave Svetog Vasilija bilo spontano i da nije bilo drugog načina da doprinesu mirnom razilaženju osim molitvenog hoda.

Tokom iznošenja odbrane mitropolit Joanikije, koji je tada bio episkop budimljansko-nikšićki, kazao je da je sveštenstvo upozoravalo vernike da moraju poštovati epidemiološke mere, što je posledično značilo da neće biti litije.

Objasnio je da se 12. maja nije dogodila litija, već molitveni hod naroda koji se samoinicijativno okupio ispred Hrama Svetog Vasilija.

- Služba je trajala sat, a okupljanje naroda preko dva sata. Niko od nadležnih nije sprečio narod da se okuplja na Trgu Šaka Petrovića koji nije u vlasništvu crkve, već Opštine. Kada smo izašli i videli, po mojoj proceni oko 20.000 ljudi, shvatili smo da nema drugog načina da doprinesemo mirnom razilaženju osim da krenemo u molitveni hod - kazao je mitropolit-crnogorsko primorski.

Foto: Printscreen/Televizija Nikšić

I deca u molitvenom hodu u Nikšiću 12. maja 2020. godine

Kako je objasnio, tokom jutarnje liturgije obavestili su verni narod da će naredne godine, kada se obeležava 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija, organizovati veliku litiju, kao i da je litija koja se u Nikšiću organizuje najpoznatiji verski skup u pravoslavlju.

Rekao je i da je molitveni hod obavljen skraćenom, a ne uobičajenom maršrutom kojom se obavlja tradicionalna litija i pojasnio razliku između litije i molitvenog hoda koji, kako je kazao, nije verski obred, prenele su podgoričke Vijesti.

Arhijerejski namesnik nikšićki Slobodan Jokić kazao je da su pre 12. maja imali redovne konsultacije i u crkvi i sa nadležnim organima i da tada episkop Joanikije u besedi kazao da se, zbog epidemioloških mera, neće organizovati litija, već naredne godine, na 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog.

Dodao je da je o toj odluci obavešten tadašnji mitropolit Amfilohije u manastiru Ostrog, kao i nadležni u Centru bezbednosti u Nikšiću.

I ostali sveštenici su kazali da se narod samoinicijativno okupio a da je obaveza njih sveštenika bila da ostanu sa svojim narodom i da krenu u molitvenu šetnju.

Prema navodima iz optužnice, mitropolit Joanikije i sveštenici se terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore. Sudija je Mirko Kojović.

U optužnom predlogu stoji da su "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta - litije ulicama grada.

Mitropolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki, i sveštenici, nakon litije su bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, što je bio povod za organizovanje protesta u znak podrške sveštenicima koje su specijalne jedinice policije razbijali suzavcima i šok bombama.

 

 

Ostavite komentar