Priče > Društvo

Vladika Grigorije nastavlja da RAZBIJA MITOVE: Da li žene TREBA da NOSE MARAMU i suknju do poda U CRKVI?

Vladika Grigorije je već govorio o mitovima koji decenijama vladaju u narodu

Autor: K1ingo/zena.blic.rs

26/09/2022 > 22:37

podeli vest:

Vladika Grigorije nastavlja da RAZBIJA MITOVE: Da li žene TREBA da NOSE MARAMU i suknju do poda U CRKVI?
Foto: ATA Images


Pravoslavna vera u neraskidivoj je vezi sa običajima i tradicijom, ali u istim ponekad narod ode predaleko.

Vladika Grigorije ovih dana je u centru pažnje - zbog svoje knjige, ali i zbog stavova koje začuđujuće transparentno iznosi pred javnost.

Episkop diseldorfski i cele Nemačke neretko na brojne nedoumice javnosti odgovara putem svojih društvenih mreža, što je danas možda i najbolji kanal komunikacije s obzirom na to da dopire do najvećeg broja ljudi. Grigorije je već razbio nekoliko mitova koji decenijama vladaju u narodu - o nošenju crnine nakon smrti bližnjeg, o tome da li treba da se radi na crveno slovo...

Mnogi od nas skloni su da poštuju formu, a ne i suštinu, a upravo je na tome akcenat većine onoga što vladika Girgorije iz dana u dan priča.

Ovog puta osvrnuo se na učestalo verovanje da je potrebno da žene nose marame i suknje do poda u crkvi, a njegov odgovor prenosimo u celini.

Foto: Pexels.com

 

- Da li je neophodno da se u crkvi nose marame i suknje do poda?

 

 

- Po mom mišljenju, nije neophodno. Važno je, naravno, biti pristojno obučen, bez obzira na pol. Na koncu, kome to smeta i ko to zagleda da li je neko došao u marami, pantalonama ili u suknji do poda u crkvu? Bog sigurno ne. On gleda u naše srce.

Koliko formalizam može biti opasan, vidimo na primeru trenutnih dešavanja u Iranu, gde je način odevanja postao važniji i od samog ljudskog života - bio je kratak i jasan vladika u svom obraćanju.

 

 

 

 

Ostavite komentar