Vesti > Region

Patrijarh osveštao crkvu u Teslinom rodnom selu: Ovo je mesto molitve, mira i sabranja

Patrijarh podsetio da je osveštana crkva nekoliko puta rušena i podizana u poslednjih 80 godina

Autor: Tanjug

02/08/2022 > 16:06

podeli vest:

Patrijarh osveštao crkvu u Teslinom rodnom selu: Ovo je mesto molitve, mira i sabranja
Foto: TV Hram


Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Porfirije osveštao je u utorak u Smiljanu kod Gospića crkvu iz 17. veka u kojoj je sveštenik bio Milutin Tesla, otac svetski priznatog naučnika Nikole Tesle, i u kojoj je slavni naučnik kršten 1856. godine.

Patrijarh je rekao da je osveštan hram Svetih apostola Petra i Pavla, na mestu koje su Srbi, od kada su 1600. i neke godine došli u ličke krajeve, odredili za "mesto molitve, mira, ljubavi i sabiranja, susretanja s Bogom i međusobno, da bi našli mir u Hristu, mir u sebi i među sobom".

Patrijarh Porfirije je istakao da su "ustaše htele da eliminišu ovo mesto pa je hram 1941. bio porušen, pa je 1986. bio obnovljen, pa devedesetih devastiran, pa je sada obnovljen, sazidan na mestu na kojem je u 17. veku bila podignuta prva crkva".

Podsetio je okupljene da je to crkva u kojoj je kršten svetski poznati naučnik Nikola Tesla, koji je uz svoj dar, ali i ogroman trud i napor, učinio mnogo toga na čemu mu je danas zahvalno čitavo čovečanstvo.

Srpski patrijarh je dodao da Tesla pritom nikada nije zaboravio kraj iz kojeg je potekao, kao i da nije zaboravio ni svoju pravoslavnu veru, veru svoje majke, oca i ujaka, koji je bio pravoslavni mitropolit sarajevski i da je tu veru Tesla i svedočio.

Foto: Pixabay.com

 

U izjavi novinarima srpski patrijarh je istakao da nije prvi put u Smiljanu i da se raduje što je služio liturgiju i kada osveštava crkve, jer su to mesta sabiranja.

Na pitanje da li je zadovoljan zajedništvom u Hrvatskoj, srpski patrijarh je odgovorio kako "uvek i na svakom mestu može i treba bolje, uvek bi trebalo da se trudimo da svakog dana činimo sve više i sve bolje, bilo gde da smo, u Hrvatskoj ili na nekom drugom mestu“.

Pre odlaska, patrijarh Porfirije se družio sa Ličanima i vernicima iz svih krajeva Hrvatske koji su došli u Smiljan i inicirao je i poslušao nekoliko napeva folkloraša iz dalmatinske Bukovice.

Ostavite komentar