Priče > Društvo

Patrijarh Porfirije odlikovao Viktora Orbana Ordenom Svetog Save

Patrijarh je istakao da je mađarski premijer zaslužio poverenje svog naroda zato što živi onako kako govori

Autor: k1info.rs/tanjug.rs

05/09/2022 > 12:17

podeli vest:

Patrijarh Porfirije odlikovao Viktora Orbana Ordenom Svetog Save
Foto: Instagram


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas Orden Svetog Save prvog stepena premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, prenosi Tanjug.

- Ovo visoko odlikovanje je dodeljeno gospodinu Orbanu u znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, za nesebičnu podršku Eparhiji budimskoj Srpske pravoslavne crkve i za izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva između naša dva susedna naroda - saopštio je patrijarh na Fejsbuku.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh Porfirije je prilikom uručivanja Ordena Orbanu rekao da svi znamo da svaki pojedinac i svaka zajednica žive u skladu sa svojim sistemom vrednosti.

- Vi se, pak, zalažete za hrišćanski sistem vrednosti koji izvire iz Jevanđelja, koji je Bog ustanovio. To su vrednosti koje su sazdale kako mađarski, tako i srpski narod, vrednosti koje su sazdale Evropu kakvu smo do juče poznavali, u kakvoj smo do juče živeli. Po tome smo mi isti; među nama nema razlike - rekao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da je mađarski premijer zaslužio poverenje svog naroda zato što živi onako kako govori. To je razlog zašto srpski narod pažljivo osluškuje kakav će biti njegov stav o problemima koji potresaju Evropu i savremeni svet.

- Zbog svega toga, danas Vas odlikujemo najvišim odličjem, ordenom koji nosi ime Svetog Save, prvog predstojatelja autokefalne Srpske pravoslavne crkve, za Vaše ključne zasluge u odnosima naša dva naroda, ali i za štedru i nesebičnu podršku koju na različite načine Mađarska pruža Srpskoj pravoslavnoj eparhiji budimskoj i srpskim prosvetnim i kulturnim ustanovama u Mađarskoj. Pored najvišeg ordena naše Svete Crkve, ovim povodom Vam darujemo i faksimil Miroslavljevog Jevanđelja, najstarije sačuvane srpske rukopisne knjige iz 12. stoleća - rekao je Porfirije.

Patrijarh je Orden Orbanu dodelio u sedištu Vlade Mađarske, a prisutni su bili vladika bački Irinej i vladika Lukija, episkop budimski.

Ostavite komentar