Priče > Društvo

"Skidanje" sa interneta kao ODVIKAVANJE OD DROGE: Deca su nam ZAVISNICI, ako im se oduzme "igračka" POSTAJU NASILNI

Lekari ističu da deca mogu postati nasilna i destruktivna ukoliko im se odjednom oduzme pristup kompjuteru, mobilnom telefonu ili internetu

Autor: Katarina Milanović

09/11/2022 > 08:05

podeli vest:

"Skidanje" sa interneta kao ODVIKAVANJE OD DROGE: Deca su nam ZAVISNICI, ako im se oduzme "igračka" POSTAJU NASILNI
Foto: Pixabay.com


U Srbiji je broj dece koja su zavisna od interneta i video igrica u porastu, upozoravaju lekari!

Javnost u celom regionu bila je šokirana kada je u etar otišla vest da je devojčica (15) iz Hrvatske pretukla svoju majku samo zato što nije želela da joj uključi internet! Ona je majku vređala, udarala i na kraju je staklenom časom pogodila u glavu.

Lekari koji pomažu deci da prevaziđu ove probleme ističu da ona mogu postati nasilna i destruktivna ukoliko im se odjednom oduzme pristup kompjuteru, mobilnom telefonu ili internetu.

Novembar je mesec borbe protiv zavisnosti, a kako napominju stručnjaci, zavisnost od interneta ili video igara je potpuno ista kao i sve druge bolesti zavisnosti i potrebno je potražiti stručnu pomoć. Ukoliko dete sve više i više vremena provodi ispred ekrana, odbija kontakt sa vršnjacima i ako se otuđilo od sopstvene porodice, prvi su znaci zavisnosti i alarm za roditelje da je vreme da potraže pomoć lekara.  

Načelnik Službe za psihijatriju razvojnog doba na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu dr Ana Kesić napominje da je broj dece koja su zavisna od interneta i video igrica u porastu.

- Tačan broj dece koja se leče teško je sa sigurnošću utvrditi, jer se deca sa ovim problemima leče u različitim ustanovama i savetovalištima. Sve češće se javljaju roditelji koji osećaju nemoć u borbi “protiv” video igrica. Neretko, dolaze sami po savet kako da “privole” dete da dođe, jer ono to odbija ili da saznaju koliko vremena je “normalno” da dete provodi na internetu - ističe ona.

Na pitanje da li se dešavalo da deca postanu nasilna ili da su se samopovređivala doktorka odgovara:

- Nažalost, često se dešava da kada roditelji pokušaju dete da prekinu u igranju igrica ili gledanju sadržaja na društvenim mrežama dete postane razdražljivo, uznemireno i neretko je verbalno i fizički agresivno prema roditeljima jer im uskraćuju ono što im najviše pruža zadovoljstvo. U tim situacijama dete može da ima poriv da namerno povredi ne samo druge, već i sebe - naglašava naša sagovornica.

Dr Kesić za K1info objašnjava koji su prvi pokazatelji roditeljima da treba da potraže stručnu pomoć za svoje dete.

- Iako najčešće pomislmo na dužinu vremena koje dete provodi igrajući igrice, kao najvažniji faktor, to nije jedini ili najvažniji znak. Uglavnom roditelji reaguju kada dete pokvari školski uspeh i to ih navede da se jave stručnjaku. Ali, bilo bi važno da i pre toga potraže pomoć, onda kada primete da njihovo dete pokazuje razdražljivost ili bes kada ne može da igra igrice - kaže ona i dodaje:

- Takođe, kada dete zanemaruje druženje, izoluje se od vršnjaka i svede ga na druženje preko društvenih mreža ili igranja igrica, kada zapostavlja neke druge obaveze ili aktivnosti u kojima je ranije uživalo. Umor, glavobolja, gojaznost su samo neki od posledica preterane upotrebe interneta.

 

Foto: Pixabay.com

 

 

Defektolog Milan Radovanović iz savetovališta Entera objašnjava da se nijedna zavisnost ne sme naglo prekinuti, pa ni ova.

- Ja uvek savetujem roditeljima da ne oduzimaju naglo i bez stručne pomoći deci internet ili mobilni telefon, laptop... To kažem zato što nikad ne znamo da li će dete reagovati agresivno prema roditeljima ili će možda povrediti sebe. Zavisnost od interneta ili video igrica je ista kao bilo koja druga zavisnost i ne može se naglo prekinuti. Pa i kada osobi zavisnoj od psihoaktivnih supstanci naglo bacite drogu reagovaće agresivno. Možda zvuči grubo, ali tako je - napominje naš sagovornik i dodaje:

- U radu sa pacijentima nisam se do sada susreo sa slučajem da je dete baš prebilo roditelje, ali bilo je situacija da su se deca samopovređivala zbog zabrane, da su pretila da će izvršiti samoubisto, bacali stvari po kući... Nažalost, to nisu retke situacije!

Radovanović za naš portal ističe da je Srbija u jednom trenutku bila lider u regionu po broju dece zavisne od interneta i video igrica.

- Zato smo mi mnogo ranije od svih počeli da se bavimo rešavanjem ovog problema. Nijedna zavisnost ne kreće odmah, nego se polako razvija. Roditelji su u problemu jer ne znaju da li dete radi nešto korisno na internetu ili ne, ali prvi znak da nešto nije u redu je kada dete više ne može da kontroliše želju već traži svaki mogući izgovor da što duže bude za kompjuterom - kaže on.

Na pitanje u kom trenutku roditelji shvataju da je vreme da svom detetu potraže stručnu pomoć, Radovanović odgovara:

- Kada vide da dete sve više i više vremena provodi ispred ekrana, kada odbija kontakt sa vršnjacima i kada shvate da se otuđilo od sopstvene porodice. Prosto, ta deca borave u kući, ali roditelji vide da ono mislima nije tu sa njima - napominje naš sagovornik.

 

Ostavite komentar