Priče > Sudbine

Deka uzeo unuku iz doma u Hrvatskoj i doveo je u Srbiju - NIJE imao SRCA da je ostavi tamo

Molila je da je ne ostavljam u domu i ja sam prelomio, idemo za Srbiju, priča Miroslav Veršegi

Izvor: K1info/kurir.rs

27/10/2022 > 11:00

podeli vest:

Deka uzeo unuku iz doma u Hrvatskoj i doveo je u Srbiju - NIJE imao SRCA da je ostavi tamo
Foto: Pixabay.com


Moj sin je zbog posla platio komšinici da ćerku pričuva nekoliko dana. To je neko prijavio i Centar za socijalni rad u Osijeku ju je oduzeo. Imali su nameru da je daju na usvajanje. Morao sam to da sprečim, priča za Kurir Miroslav Veršegi, deda koji je unuku izveo iz doma u Hrvatskoj i doveo je u Srbiju.

On ima dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, rođen je u Srbiji, a osmogodišnju unuku, koja takođe ima dvojno državljanstvo, odveo je iz Doma za decu u Osijeku, u koji je bila smeštena rešenjem Centra za socijalni rad pošto je njenim roditeljima odlukom suda, pre 19 meseci, oduzeto pravo na roditeljsko staranje.

Devojčica sada ima 8,5 godina, godinu i po je provela u domu

- Otišao sam kod unuke u posetu i prvi put su mi nakon godinu dana dozvolili da je izvedem iz doma. Bila je vesela što smo izašli, odveo sam je u "Mek", u igraonicu. Pitala me je da li ćemo posle toga ići kući. Pokušavao sam da joj objasnim da ne možemo. Ona je toliko plakala, molila me da je ne vraćam tamo. Ja sam sebe doveo u nezavidnu situaciju - priseća se Veršegi.

- Učinio sam šta sam učinio, ostavio sam u Hrvatskoj i kuću i posao samo kako bi unuka bila srećna. Dete me je tokom svake posete pitalo: "Deda, kada idemo kući?" Stalno sam govorio: "Drugi put." Nisam mogao da gledam više u nesrećno dete, rešio sam da je odvedem kako bih zašitito njene interese. Kada sam prešao granicu Srbije, javio sam domu da je dete sa mnom, da ne brinu i da se više neće vraćati za Hrvatsku. Nazivaju me otmičarem - priča deda devojčice.

Foto: Printscreen/Večernji

 

Posle tog poziva, Veršegi je prijavljen za krivično delo protiv braka, porodice i dece. Županijski sud mu je odredio istražni zatvor, međutim, hrvatska policija mu još nije ušla u trag. Kroz međunarodnu policijsku saradnju se saznalo od Interpola u Beogradu na kojoj se adresi dete nalazi, odnosno da je s majkom, koja je poručila da nema nameru da dete vraća u Hrvatsku.

- Unuka je pored majke, gde joj je i mesto. Viđam je svakog vikenda i uživamo, šetamo, kupio sam joj i telefon. Ovde je postala drugo dete, konačno je srećna. Upisali smo je i u školu - priča deka za Kurir.

Objašnjava da se devojčica rodila u Srbiji, ali je posle razvoda njenih roditelja starateljstvo pripalo ocu, odnosno Miroslavljevom sinu, koji ju je pre četiri godine odveo u Hrvatsku, gde se zaposlio.

- Sin je zbog posla nju na čuvanje ostavio komšinici za 2.500 kuna, odnosno 330 evra, koja ju je čuvala šest dana i sve je bilo u redu. Međutim, to je neko prijavio i Centar za socijalni rad je mom sinu oduzeo dete i smestili su je u dom. Dete je godinu i po dana provelo u domu i rešili su da je daju na usvajanje. Sin je zbog toga pretio socijalnoj radnici, zbog čega je odležao sedam meseci u zatvoru i ne može da napusti zemlju - objašnjava Miroslav.

On kaže da mu ne pada na pamet da dozvoli da dete bude dato na usvajanje. Institucije u Hrvatskoj su tražile da se shodno Haškoj konvenciji o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice dece devojčica vrati.

- Dete se ne može vratiti, ona nije osuđenica da mora da odsluži kaznu. Ona ne želi tamo, već svojoj kući! Hrvati hoće naše državne organe da nateraju da izvrše silu nad detetom.

Dedi nisu dali da je usvoji

Miroslav Veršegi kaže i da ga je posetila policija u Srbiji, te da je inspektor pošto je razgovarao s njim i video dete ustanovio da "tu za njega nema posla".

- CZR u Osijeku je podneo zahtev da se dete vrati. Obraćao sam se i konzulu RH dok je bila u domu da se dete vrati u Srbiju. Predao sam zahtev i da se dete meni da na usvajanje kao najbližem srodniku, na šta se socijalna radnica usprotivila, jer tobože kod mene postoje potencijalni rizici. Verujem da su je već namenili nekoj porodici u zamenu za novac. Rečeno mi je i da je unuka dvojni državljanin i da se, dok je u Hrvatskoj, na nju odnose hrvatski zakoni. Pisao sam pre 15 dana srpskom ministarstvu pravde da zaštite dete i da ostane ovde. Pisao sam i predsedniku Vučiću, obrazložio sam o čemu se radi i zamolio ga da zaštiti nedužno dete, koje je i srpski državljanin - kaže Veršegi.

Iz Centra za socijalni rad u Osijeku se do objavljivanja ovog teksta nisu oglasili.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Zeljko

Svaka ti cast covece. Skidam ti kapu.

27.11.2022 11:05