Priče > Društvo

Da li su "SLUČAJNI" DODIRI u klubu UZNEMIRAVANJE ŽENA? "Pametna haljina" izbrojala 157 NEŽELJENIH kontakata

Istraživači su napravili haljinu u kojoj se nalaze senzori za dodir kako bi pokazali koliko često žene dodiruju bez njihovog pristanka

Autor: Katarina Milanović

17/10/2022 > 13:17

podeli vest:

Da li su "SLUČAJNI" DODIRI u klubu UZNEMIRAVANJE ŽENA? "Pametna haljina" izbrojala 157 NEŽELJENIH kontakata
Foto: screenshot


Žene u noćnom klubu za sat vremena muškarci pipnu čak 40 puta, i to najčešće bez njenog pristanka na ove dodire!

To je pokazao mini eksperiment naučnika u Brazilu koji su napravili "pametnu" haljinu koja broji dodire, kako bi pokazali javnosti šta sve žene doživljavaju u izlascima.

Domaći stručnjaci kažu da je ovaj eksperiment po prvi put jasno i sa dokazima pokazao ono što sve žene znaju, ali niko o tome ne priča. Uznemiravanja navalentnih muškaraca su nešto sa čime se žene suočavaju svakodnevno: na poslu, u gradskom prevozu, a pogotovo kada izađu u provod. 

U reklami koja se pojavila na društvenim mrežama objasnili su kako je tekao eksperiment:

- Tri žene na žurki su nosile pametnu haljinu koja detektuje dodire i zabeleženo je da su ih pipnuli 157 puta. Istraživači su napravili haljinu u kojoj se nalaze senzori za dodir kako bi pokazali koliko često žene dodirnu bez njihovog pristanka. Tri žene nosile su "Haljinu za poštovanje" u noćnom klubu u Brazilu  - kažu u reklami i dodaju:

- U toj zemlji je 86 odsto žena reklo da je doživelo uznemiravanje. Tokom noći žene su dodirnute skoro 40 puta po satu. Istraživači su pokazali podatke i snimak muškarcima koji su bili šokirani rezultatima.

Kako kažu, haljina nije trenutno na prodaju, ali se naučnici nadaju da će rezultati ovog istraživanja šokirati svet.

Psiholog Aleksandra Janković ističe da je ovo istraživanje odlično, jer pokazuje ono što svi znamo, ali se o tome ne priča.

- Konačno je potvrđeno i dokazano da nisu žene umislile da trpe nepristojne dodire. To što muškarci to smatraju normalnim i što im uglavnom "prolazi", ne znači da je normalno, pa čak ni kada izgleda potpuno bezazleno. Često se koriste ovakve situacije da muškarci zadovolje svoje impulse, a noćni klubovi su idealna sredina za to - ističe ona za naš portal.

Foto: Unsplash.com

 

Prema njenim rečima, žene u tim momentima osećaju neprijatnost.

- Osećaju i strah da li će možda taj muškarac otići i korak dalje. Ima žena koje će se suprotstaviti muškarcu kojih ih je nepristojno dodirnuo, ali mnogo je više onih koje će taj potez zbuniti i navesti na razmišljanje da li su one možda uradile nešto pogrešno i da li su dale povoda. A to je veliki problem - kaže Jankovićeva za k1info.rs.

Psihoterapeut Sandra Bijelac kaže da ovakve stvari nisu normalne, ali prolaze neopaženo.

- Sramota je da živimo u 21. veku, a žene se i dalje doživljavaju kao seksualni objekti i manje vredne od muškaraca. Bez obzira na to koliko je neka žena uspešna i dalje postoji jasna razlika između muškaraca i žena, a ovaj eksperiment upravo to i pokazuje. Mi možda jesmo fizički slabiji pol, ali to ne daje za pravo muškarcu da se prema ženi odnosi na ovaj način - kaže ona.

Nažalost, kaže Bijelac, žene su navikle na ovakav tretman, pa često te perfidne znake maltretiranja ni ne prepoznaju.

- Navikle smo da nam kolega na poslu kaže nešto neprimereno, pa okrene na šalu. Ili, da nas komšija u liftu neprimereno dotakne, a mi pomislimo "ma, slučajno je". A, to ne sme! Čak se boje i da komentarišu, pa se osmele da kažu tek kada nasilje ili maltretiranje postane neizdrživo.

Foto: screenshot

 
Kako rešiti problem?

Na pitanje kako da osvestimo žene da ne trpe ovakve stvari, Bijelac kaže da pre svega treba osvestiti muškarce.

- Onaj muškarac koji vaspitan da poštuje žene nikada neće dodirnuti neku bez njene dozvole, jer zna da će se ona osetiti loše. Ali, onaj koji je odrastao u uverenju da su žene "niža vrsta", što je neretko slučaj na Balkanu, na dodir bez pristanka gledaće kao na normalnu stvar, nešto na šta ima puno pravo. Zato treba osvestiti muškarce da nije normalno pipnuti nepoznatu ženu - napominje naša sagovornica.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Katarina Simikić

Kako haljina razlikuje muški od ženskog dodira i kako razlikuje dodir u gužvi, u prolazu, kada dotakneš nekog kada se u gužvi mimoilazite?

02.11.2022 23:05