Priče > Društvo

SVAKI pravi muškarac ZNA: Nema ništa NEČASNIJE od NASILJA nad ŽENAMA i DECOM

Vladika Grigorije snažnim porukama izneo svoj stav o braku, ljubavi i muško-ženskim odnosima

Izvor: K1info/kurir.rs

08/10/2022 > 09:12

podeli vest:

SVAKI pravi muškarac ZNA: Nema ništa NEČASNIJE od NASILJA nad ŽENAMA i DECOM
Foto: ATA Images


Za čoveka nema ničeg časnijeg od toga da stane u zaštitu žene, poručio je vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cele Nemačke. 

On je rekao da u ovo vreme, kad do nas sve češće stižu užasne vesti o zlostavljanju, mučenju, ponižavanju žena, među brojnim pitanjima nameće se i - gde su oni pravi muškarci. Jesu li skrajnuti jer su nasilnici po pravilu bučniji ili ih je jednostavno sve manje?

- A šta je to uostalom „pravi muškarac“? Da li je to onaj koji ti svaki put pridrži vrata od lifta, koji šmekerski reši bilo kakav nesporazum, onaj koji te u trenu nasmeje do suza, koji te ćutke uhvati za ruku kad ti se sve skupi, onaj za kog znaš da će biti tu da te podigne ako padneš? Ili je pravi onaj za kog si se već jednostavno vezala. Nisi o takvom maštala, no tako je kako je. Ali brak nije mašina koja se navije i onda zauvek funkcioniše – poručio je vladika Grigorije, čovek čije mišljenje vole da čuju mnogi.

Recept za dobar brak

Iz njegovih mudrih reči nazire se ideja o tom pravom muškarcu.

Dakle, prema njegovim rečima, sa pravim muškarcem možeš da razgovaraš, da mu kažeš šta te muči, možeš da očekuješ da će razumeti ili makar pokušati da razume kako se osećaš. To je čovek koji zaista želi da priča kad zaškripi, a ne da se jednostavno okrene.

On takođe, kako je objasnio, zna da nije zdravo da budete upućeni isključivo jedno na drugo.

- Univerzalni recept za brak ne postoji, ali nije dobra usmerenost samo na drugog čoveka jer dođe do trenja te linije energije među njima. Potrebno je treće, četvrto, peto, potreban je odnos sa drugima tako da dvoje čuvaju taj odnos među sobom. Egoistično je misliti da ste dovoljni jedno drugom kad se venčate - poslao je jaku poruku vladika.

- Morate da se zaljubite u sebe. Morate da volite sebe. Svaki čovek mora da voli sebe. I to je veoma važna stavka u borbi protiv ljubomore. Onda, čak i ako vas drugi ponižavaju ili govore da niste baš nešto dobri, bićete zadovoljni sobom. U isto vreme, naravno, dobro je biti uravnotežen i zaista znati svoje realne mogućnosti i sposobnosti. Ali predlažem da ljudi vole sebe - rekao je on, i dodao:

- Takav čovek zna i, ako iz bilo kog razloga dođe kraj, da ne treba da pravi scene i da je najbolje da se dostojanstveno povuče.

Borba protiv nasilja

 Vladika je poručio i da će pravi muškarac razumeti da deca ne moraju da budu preduslov za srećan brak.

Episkop diseldorfskiI je naglasio da ono što je neizmerno važno jeste da pravi muškarac ima jasan stav o nasilju nad ženama, jer za čoveka nema ničeg časnijeg od toga da stane u zaštitu žene.

- Nema ništa nečasnije od nasilja nad ženama i decom. Ako želimo da budemo iskreni, a vreme je da budemo, borba protiv nasilja nad ženama i decom jeste istinska borba za porodicu. Porodica treba da se brani tamo gde je ona prvenstveno ugrožena, a to je najčešće, nažalost, unutar same porodice - kazao je vladika, i dodao da muškarac koji je u stanju da nemilosrdno povređuje, a kamoli ubije rođeno dete, ne može se nazvati ocem.

Prema njegovim rečima za čoveka nema ničeg časnijeg od toga da stane u zaštitu žene.

- Muž koji je u stanju da tuče, a kamoli ubije ženu, ne može se nazvati ni mužem ni muškarcem. Svaki normalan muškarac ima obavezu da u ovoj borbi stoji uz svoje kćeri, žene, majke, sestre, prijateljice. Svaki drugi postupak je licemeran ili ukazuje na izvitopereno poimanje muškosti - zaključio je vladika.

 

 

 

 

Ostavite komentar