Priče > Društvo

Brankica Janković o NAJVEĆEM PROBLEMU: Naučiti decu da je NASILJE nad ženama NEPRIHVATLJIVO

Ispitivanja pokazuju da se žene i dalje teže zapošljavaju, lakše otpuštaju i da su za isti posao manje plaćene od muškaraca, kaže poverenica

Izvor: K1info/Tanjug

09/10/2022 > 13:48

podeli vest:

Brankica Janković o NAJVEĆEM PROBLEMU: Naučiti decu da je NASILJE nad ženama NEPRIHVATLJIVO
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Nasilje nad ženama je jedan od najvećih i najtežih društvenih problema, rekla je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Kako kaže, zbog dubokih korena diskriminacije, rodne uloge i pogleda na ženu kao vlasništvo, rodno zasnovano nasilje možda je i najkompleksniji problem koji se ne može rešiti tako što će ono biti zabranjeno zakonom.

Poverenica naglašava da se Zakon stalno menja i nadograđuje, ali da nedostaje rad na prevenciji, koji počinje u porodicama i školama.

Janković ističe da se mora naći najbolji način za učenje dece o neprihvatljivosti nasilja i nasilja nad ženama.

- To je pitanje koje treba postaviti na prioritetno mesto političke agende donosilaca odluka i tretirati ga sa posebnom pažnjom, uz učešće svih odgovornih u sistemu koji imaju mehanizme i nadležnost - rekla je ona za Politiku.

Prema njenim rečima, ispitivanja pokazuju da se žene i dalje teže zapošljavaju, lakše otpuštaju, a da su za isti posao manje plaćene od muškaraca, mada žene čini obrazovaniji deo popucije.

Foto: Pixabay.com

 

Što se tiče preduzetništva, Janković je istakla da je među njima dvostruko više muškaraca.

- Istraživanja su pokazala da većina žena nije sigurna u svoje poslovne sposobnosti, zbog čega imaju i niža očekivanja u pogledu visine zarade i karijere uopšte. Razlozi za lošiji položaj žena u oblasti rada su kompleksni, ali suštinski proizilaze iz tradicionalnih očekivanja i rodnih uloga - kaže poverenica i dodaje:

- Zato se moramo boriti protiv stereotipa da žene zanimaju samo moda i kuvanje, a muškarce politika i sport.

Kaže da je od velike važnosti za društvo da imamo uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena u vladi kako bi odluke bile donošene i sprovođene tako da se uzmu u obzir različite perspektive iz kojih žene i muškarci vide probleme i rešenja u većini oblasti.

- Srbija je na tom polju postigla značajan napredak - deseta je u Evropi i ne bi bilo dobro da se vraćamo unazad u bilo kom pogledu - rekla je poverenica.

Ona je nedavno i uputila preporuku Ani Brnabić da prilikom sastavljanja vlade vodi računa o rodnoj ravnopravnosti.

 

 

Ostavite komentar