Priče > Društvo

4 RADNA DANA u nedelji, a veća PLATA - a da li je ovo MOGUĆE U SRBIJI?

Iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata tvrde da u Srbiji Zakon o radu krši i država

Autor: K1info

12/10/2022 > 19:45

podeli vest:

4 RADNA DANA u nedelji, a veća PLATA - a da li je ovo MOGUĆE U SRBIJI?
Foto: Shutterstock


Petodnevna radnja nedelja mogla bi da ode u zasluženu penziju.

Pilot projekat koji je sproveden u Velikoj Britaniji pokazao je da bi produktivnost zaposlenih bila veća kada bi se sa pet radnih dana prešlo na četiri. Istraživanje je pokazalo i da je radna nedelja od četiri dana isplativija, ali se postavlja pitanje za koga - da li za radnike ili za poslodavce.

O ovoj temi u emsiji "Uranak" na K1 televiziji pričala je Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca. 

Foto: K1/Printscreen

Ranka Savić

Iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata istakli su da se nijedno istraživanje ne odvija bez razloga, kao i to da poslodavci uvek gledaju interes kapitala.

- Imali smo krizu i sve one probleme i zatvaranje i jedan drugačiji odnos zaposlenog prema radu. Mi smo u najgorem perodu korone svi počeli da razmišljamo o svom životu i da li smo zadovoljni na radnom mestu, šta je bitnije - da li odlaziti na radno mesto gde nemate zadovoljstvo, ili se baviti nekim drugim poslom. Takođe, postavljali smo i pitanje da li veću pažnju posvetiti porodici ili nekim drugim svojim hobijima. I činjenica je da je u vreme korone veliki broj radnika dao otkaz i počeo da se bavi nekim drugim zanimanjem. Upravo su to svi oni koji na evropskom i svetskom nivou prate stanje radne snage i jednostavno došli do zaključka "Ovo ima neki limit". Njihova psihička i fizička sposobnost ima kraj. Vreme je da se nešto menja i da uvedemo neki novi sistem, da im damo neko veće zadovoljenje. Potpuno su bili svesni da kad je radnik zadovoljniji i srećniji, da će biti produktivniji i da će ostvarivati veći profit – rekla je Ranka Savić.

Ona je dodala i da se prosečan radnik u Srbiji ne oseća dobro pre svega jer je veliki broj onih koji rade za minimalac, tačnije više od 800.000 njih. 

Prema njenim rečima, duže radno vreme imaju uglavnom radnici u trgovini, ali da je to slučaj sa autotransportom, gde se apsolutno ne poštuje Zakon o radu.

Foto: Shutterstock

 

Ona je dodala da više od 95 odsto poslodavaca ne poštuje Zakon o radu, a da prva država ne ispunjava svoje obaveze prema jednoj armiji javnih službenika tako što im se plate ne isplaćuju u skladu sa zakonom.

BALANS I ZADOVOLJSTVO

Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca kaže da je ovo poslednje istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da su radnici zadovoljniji i produktivniji, kada rade četiri dana.

Foto: Shutterstock

 

- Međutim, postoji bojazan da je možda veća presija zbog toga što imaju kraći vremenski period da završe određene poslove, pa da se to ne odrazi dugoročno na njhovo zdravstveno stanje. Sa razvojem tehnologije i sa digitalizacijom se očekuje da se rad olakša i da se poslovanje pojednostavi i da bude potrebno mnogo manje vremena da se obave određeni poslovi. Ideja je zaista dobra. Zaključak je da će radnik biti produktivniji ako je zadovoljan na poslu i ako mu je ostalo slobodno veme za porodicu, kulturu i obrazovanje. Ali s druge strane moramo biti svesni da se korona nastavila u ovu sad krizu koja je izazvana rusko-ukrajinskim sukobima i da su teška vremena za poslovanje – objasnila  Budimčević.

Foto: K1/Printscreen

Svetlana Budimičević

- Poslodavac se teško odriče kvalitetnog radnika i postoje slučajevi gde mi svaki dan u novinama čujemo da je bio određeni problem u nekoj kompaniji. Ali mislim da je to usamljeno i da sve više postaje jasno da su u centru pažnje ipak ljudi, a ne resursi. Poslodavac, svaki odgovoran, prevashodno misli da treba da uloži u radnu snagu i trudi se da zadrži radnike na poslu. E sad, tu su i spoljašnji uslovi koji utiču na nas, međunarodna situacija, kao i to da su i dalje suviše visoke lokalne i republičke takse i ostali nameti. Kada bi postojala relaksacija na tom nivou, sigurno bi bilo poboljšanja uslova rada. I premijerka je izjavila i svi su svesni toga da je zarada u Srbiji mala, ali moraju se iznaći načini da se poveća zarada – rekla je Svetlana Budimčević.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar